Észtország izraeli rakétákat vásárol válaszul az orosz fenyegetésre

A rakéták nagyon nagy problémákat okozhatnak Oroszországnak.„A fegyverrendszer az észt tengeri védelem sarokkövét fogja képezni az elkövetkező évtizedekben” – mondta Jüri Saska, a mindössze 300 tengerésszel és hat kis, nagyon gyengén felfegyverzett hajóval rendelkező apró észt haditengerészet parancsnoka.„Az észt haditengerészet képes lesz jelentősen hozzájárulni mind a nemzeti, mind a regionális, mind a kollektív védelmi erőfeszítésekhez”, írja a Forbes nyomán a neokohn.hu.

A Blue Spear az izraeli Gabriel rakéta legújabb változata. A nagyjából 20 láb hosszú, szárazföldről indítható rakéta különböző repülési módokkal rendelkezik. Több száz kilós robbanófeje és aktív kereső radarja van a maximális pontosság érdekében. A rakéta navigációja inerciális, ami azt jelenti, hogy lehetetlen megzavarni.

Egy Észtországból indított Blue Spear rakéta hatósugara lefedi az egész Finn-öblöt, és a Balti-tengernek azt a részét, amely az orosz Szentpétervár kikötőjét összeköti Kalinyingráddal (Oroszország Lengyelország és Litvánia között fekvő tengerparti exklávéjával).

A NATO már most is jelentős haditengerészeti erőkkel rendelkezik a Balti-tengeren. De ezek egyike sem tartozik Észtországhoz, vagy a szövetség többi balti államához. Az elmúlt évek során viszont Oroszország jelentősen növelte a hagyományos és nukleáris támadófegyverek számát a Litvániával közös, 185 mérföldes határon fekvő kalinyingrádi exklávéban, és félő, hogy a Baltikum irányába ismét megpróbálja kiterjeszteni az uralmát.

A Blue Spear hajóelhárító rakéták elsősorban védelmi célokat szolgálnak, de ugyanezek a rakéták támadó jellegűek is lehetnek. Szentpétervár pedig csak mindössze 90 mérföldre fekszik az észt határtól.

Egyelőre nem világos, hogy Észtország hány Blue Speart vásárol Izraeltől. Annyi biztosnak tűnik, hogy a rakéták ára darabonként 5 millió dollár körüli összegbe fog kerülni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp