Tragédia: egy héttel a testvére halála után elhunyt Kálmán C. György irodalmár

Nemcsak a világ dolgain tudott jókat derülni, hanem saját magán is, neki ugyanis megvolt az a ritka emberi tulajdonsága, hogy nem vette túl komolyan saját magát – ám annál inkább tisztelte a másikban az Embert, írja a megemlékezésében a mazsihisz.hu.

Vasárnap hajnalban meghalt Kálmán C. György egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus, publicista 67 éves korában. A család közlése szerint szívprobléma okozta halálát.

Kálmán C. György egy nappal ezelőtt még a kórházból közölt egy fotót magáról a Facebookon, de féltestvére, Galicza János ma reggel a jókívánságokra válaszolva közölte a halálhírt.

Kálmán C. György közösségi médiás oldalán mindössze egy héttel ezelőtt arról posztolt, hogy meghalt testvére, Kálmán László nyelvész, aki tüdőrákban halt meg.

Felfoghatatlan tragédia, hogy egy héttel Kálmán László nyelvész után testvére, Kálmán C. György irodalomtörténész, publicista is elment. Két nagy szellemmel, két szellemes emberrel lettünk kevesebben és kevesebbek is. Családjukkal mélyen együttérzek fájdalmukban, írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook bejegyzésében.

Nyáry Krisztián a következőket írta szintén a Facebook-on:

Kálmán C. György tanítványa vagyok. Egyetemistaként szerettem vele vitatkozni. Szerette, ha vitatkoznak vele. Mikor szigorlatoztatott, arra kért, ne az ő véleményét mondjam vissza, hanem érveljek a magamé mellett. Később együtt szigorlatoztattunk, a kollégája lettem. Továbbra is szerettünk beszélgetni egymással, olykor vitatkoztunk is. Sok év múlva a facebookon is vitatkoztunk. Az is jó volt. Meg lehetett győzni, meg tudott győzni. Ő írta első könyvemhez az ajánló szöveget. Büszke volt a tanítványaira, akkor is ha szakmabeliek lettek, és akkor is, ha szakácsok, újságírók vagy kereskedők. Remélem, mindannyiunkban marad valami belőle. Nyugodj békében, Gyuri!

Kálmán C. György haláláról minden nagyobb hírportál és a Mazsihisz is beszámolt.

„Habár végigjárta a tudományos ranglétrát a professzorságig, a lelke mélyén megmaradt örök diáknak, aki kicsit mintha mulatott is volna azon a professzoron, amivé lett. Nemcsak a világ dolgain tudott jókat derülni, hanem saját magán is, neki ugyanis megvolt az a ritka emberi tulajdonsága, hogy nem vette túl komolyan saját magát – ám annál inkább tisztelte a másikban az Embert”, írja a mazsihisz.hu.

Kálmán C. György Budapesten született 1954. április 22-én. Magyar-esztétika szakos diplomájával pályája kezdetén magyar irodalom- és nyelvtanárként dolgozott, majd könyvtáros lett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Irodalomtudományi Intézetében. Az MTA-nál később az irodalomelméleti osztály tudományos munkatársa, végül főmunkatársa lett.

Dolgozott szerkesztőként vagy szerkesztőbizottsági tagként a Literatura, a Cafe Babel és a 2000 folyóiratoknál, és a BUKSZ (Budapesti Könyvszemle) szerkesztőjeként is dolgozott. Docens, egyetemi tanár majd tanszékvezető volt a Janus Pannonius Tudományegyetem irodalomelméleti tanszékén; volt az MTA Irodalomtudományi Bizottságának titkára.

Munkásságát már 1989-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjjal ismerték el, később megkapta a Széchenyi professzor ösztöndíjat, 2003-ban pedig a Szépírók Társaságának díját is. 2004-ben őt választották meg a PTE BTK-n a legjobb tanárnak.

Kapcsolódó cikkünk

Meghalt Kálmán László nyelvész – Kibic Magazin

Életének 64. évében elhunyt Kálmán László nyelvész, a nyelvtudományok kandidátusa, az ELTE BTK docense. A gyászhírt testvére, Kálmán C. György irodalomtörténész közölte vasárnap Facebook-oldalán. Kálmán László halálával kapcsolatban testvére a következőket osztotta meg: „A sok kérdésre, értetlenkedésre röviden és felületesen válaszolok. Lacinak tüdőrákja volt, ez éppen úgy derült ki, hogy stroke- vagy epilepszia-szerű rohamai lettek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp