Tizenegy fős zsidó család megmentői kaptak Világ Igaza kitüntetést

Nagy Sándor és felesége, Bergován Mária vállalták, hogy ha missziójuk elbukik, ők is üldözöttekké válnak.

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.

Nagy Sándor, a posztumusz kitüntetett Nagy Sándor és Bergován Mária unokája átveszi a Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Nagy Sándor, a Honvédelmi Minisztérium nyugalmazott tisztje és felesége fél éven keresztül nyújtott rejtekhelyet Jellinek Mihály és felesége családjának – összesen tizenegy embernek – budapesti otthonában 1944-ben. Nagy Sándor és Bergován Mária posztumusz kitüntetését unokájuk, Nagy Sándor vette át.

Pintér Sándor azt mondta, hogy a Világ Igaza kitüntetettjei magasra helyezték a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, hiszen saját életük kockáztatásával mentettek meg másokat a második világháborúban. Vállalták, hogy ha missziójuk elbukik, ők is üldözöttekké válnak. A megmentettek a Világa Igaza kitüntetéssel emlékeznek és fejezik ki köszönetüket – közölte.

A Világ Igaza kitüntetés azt üzeni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az a világot menti meg – mondta a miniszter, hangsúlyozva: embereket származási vagy vallási okokból nem lehet kirekeszteni, meggyalázni.

Jákov Hadasz-Handelszman közölte: az emberek kötelessége, hogy folyamatosan emlékezzenek a holokauszt kegyetlenségeire. Az 1963-ban alapított Világ Igaza elismerés célja, hogy tisztelettel és hálával adózzon azon nem zsidók előtt, akik saját és családjuk életét kockáztatták azért, hogy megmentsék a zsidókat a közvetlen haláltól – mondta a nagykövet.

 

A kitüntetett Nagy Sándort és feleségét, Bergován Máriát méltatva döbbenetesnek nevezte nemcsak az ő bátorságukat és hősiességüket, hanem gyermekeik bátorságát is, akik szintén jelentősen hozzájárultak a tizenegy fős zsidó család megmentéséhez.
 Az ünnepségen az egyik megmentett, Jellinek Tamás leszármazottai gyújtottak gyertyát.

A Világ Igaza kitüntetést eddig közel 28 ezer személy kapta meg Izraeltől, Magyarországról Nagy Sándort és Bergován Máriát is beleszámítva 878-an érdemelték ki az elismerést a Jad Vasem adatai szerint.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp