Brüsszelben nyitott irodát a TEV

A Tett és Védelem Liga a brüsszeli irodából fogja az egész kontinensre kiterjedő antiszemitizmus elleni küzdelmét koordinálni, illetve kapcsolatot tart az Uniós szervekkel.

A Tett és Védelem Liga a Magyarországon 2012 óta működő Tett és Védelem Alapítvány (TEV) európai hálózata jelenleg Magyarország mellett Romániában, Svédországban, Ausztriában, Norvégiában, Lengyelországban és Szlovákiában működteti antiszemita incidensmonitoring szolgálatát. Célja pedig egész Európára kiterjeszteni ezen tevékenységét, olvasható a TEV honlapján megosztott közleményben.

Köves Slomó rabbi a Tett és Védelem Liga brüsszeli irodájának megnyitóján (Fotó: TEV)

A Liga az antiszemitizmus elleni küzdelemben két fontos feladatot vállal magára a következő évben: az antiszemita gyűlöletcselekmények havi monitoringját az EU országaiban, illetve az egyes országok középfokú intézményeiben használatos tananyagainak felülvizsgálatát és véleményezését.

A monitoring tevékenység magába foglalja a fizikai atrocitások nyomon követésén túl, a média és a közösségi platformok monitoringját, az Izrael ellenes megnyilvánulások vizsgálatát is.

Az iroda megnyitójával egyidőben a Tett és Védelem Liga bemutatta azt a 16 országra kiterjedő antiszemitizmus-kutatását, mely minden korábbi, hasonló jellegű kutatásnál átfogóbban méri fel az Európa országaiban érzékelhető antiszemita attitűdöket, a zsidó közösség komfortérzetét és az Izrael állammal kapcsolatos hozzáállást, véleményt.

A magyarok 21 százaléka szerint az volna a legjobb, ha a zsidók elhagynák az országot – Kibic Magazin

A zsidók elleni erőszakos cselekmények száma nem feltétlen függ össze a lakosság antiszemita attitűdjével, derül ki egy friss felmérésből. Az Ipsos közvélemény-kutató cég a hazai székhelyű Tett és Védelem Liga megbízásából készített felmérést az antiszemita attitűdök tesztelésére az EU-s tagállamokban.

A kutatás kapcsán Köves Slomó rabbi, a Liga alapítója elmondta:

„A Liga által készíttetett kutatás a valaha elvégzett legnagyobb antiszemita előítéletességkutatás Európában”.

A kutatást, amelyet az Ipsos nemzetközi kutatóintézet végzett – 16 EU országban, egyenként 1000 fős reprezentatív minta megkérdezésével – Kovács András professzor, a CEU oktatója, a téma neves szakértőjének irányításával.

A magyar kormány 2018 végén fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében 2019-ben 525 millió forinttal, 2020-tól pedig a költségvetésbe automatikusan beépülő 500 millió forinttal támogatja a Tett és Védelem Liga tevékenységet.

Évi félmilliárd forintot ad a kormány az antiszemitizmus elleni küzdelemre – Kibic Magazin

A Köves Slomó rabbi által alapított Európai Tett és Védelem Liga Brüsszelből fog küzdeni az antiszemitizmus ellen egész Európában. A magyar kormány pedig a múlt héten döntött az új projekt támogatásáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp