Az elnyomók előbb-utóbb elkezdenek büdös zsidózni

Volt birkózó olimpiai döntős, református létére elvégezte a rabbiképzőt. A most 59 éves Nagy Béla ma a kukások között terjeszti az igét, és arról is van véleménye, miért alakult ki az igazi zsidógyűlölet. A 24.hu írását ajánljuk. 

A műszak végét a szemétégetőnél zárjuk. Miközben nézzük a kukásautó ürítésének, a közösségi hulladék eltüntetésének záróakkordját, témát váltok, rákérdezek a Mazsihisz-időszakra, amitől váratlanul komolyra fordul a beszélgetés.

– Szeretek sakkozni és eközben összehaverkodtam egy rabbival. Egyik partink alkalmával kibökte, van nekik ez az OR-ZSE, a rabbiképző egyetemük, miért nem jelentkezem. Mondom neki: „kipróbálhatom, mi a feltétele?” Menjek oda, jelentkezzek, ha megfelelek, felvesznek, mondta. Odamentem, jelentkeztem. Egy rabbibizottság fogadott. Akkor még semmit sem tudtam róluk, azt sem, hogy sokféle zsidó létezik, neológ, szefárd, ortodox, lubavicsi, satöbbi. Bemutatkoztam, majd azonnal nekem szegezték a kérdést, mi közöm a zsidósághoz? Református vagyok, ami elég viccesnek tűnt abban a pillanatban számomra, így megvontam a vállamat, és rávágtam: „Pont annyi, mint mögöttem a radiátornak.” Szó szerint. Hatalmas röhögésben törtek ki. Miközben majd megfulladtak, két térdcsapás között az egyik kibökte: „Föl van véve.” Rengeteget tanultam az egyetemen tőlük.

– Mit?

– Megtudtam például, miért alakult ki az igazi zsidógyűlölet.

– Miért?

– A reggeli imában profán módon azt mondják el, adjál hálát, hogy a lyukak megfelelően működnek rajtad…

– Ez mit jelent?

– Eszel, iszol, levegőt veszel, nem szarod, hugyozod össze magad, mivel jó esetben mindened akkor és úgy működik, amikor kell, nem pedig összevissza. Azt is tartalmazza a fohász: ne kérjél, adjál. Hálát ne várj senkitől. Ember fölöttem nem uralkodik, senkinek nem vagyok a rabszolgája. Ha dolgozom, fizess meg, annyit, amennyit megbeszéltünk, se többet, se kevesebbet. Semmi nem a tied, semmi nem az enyém, mert még a kaját is kiverhetik belőled. Avagy szó szerint: mi kizárólag a tied? Amit megtanulsz. A tudásod. Mondj a történelemből egy rendszert, amelyik szereti, elismeri mindezt! Ezért az elnyomók előbb-utóbb elkezdenek büdös zsidózni.

– És még mit tanultál ott?

– Sokat. Nem kirekesztő módon oktattak. Héberül énekeltettek, úgy, hogy se hangom, se hallásom, csak ütemérzékem. Nem csak júdaizmust tanultunk, hanem különböző vallásokat azzal az üzenettel, szabadon választhatsz, mert rengeteg választási lehetőséged van. Babits Antal, Babits Mihály unokája oktatta a filozófiát, ezért írtam abból a diplomamunkámat.

– Miről szólt?

– Jób kételye és hite, avagy miért szenved az igaz, miért boldogul a hamis?

– És mi a rövid magyarázat?

– Higgyél magadban, mert én hogy higgyek egy olyanban, aki nem hisz magában. Mint Jób könyvében. Jób jómódú, gazdag ember, felesége, családja, gyerekei vannak, rabszolgája van, vagyona van, mindene van. Aztán egymás után érik a csapások: kirabolják, megölik a gyerekeit, elveszti a rabszolgáját, sóher lesz. Lehet ennél rosszabb? Lehet, ha megbetegszik. Ezért egyik sújtásért sem szidja istent, hisz a csodában és abban, egyszer minden jóra fordul. A bűnöket nem Isten engedelmével követik el. Ember követi el ember ellen. Isten csak megadja a választás lehetőségét, csinálod vagy nem csinálod. Káint is Isten teremtette meg Ábelt is. Káin nem tudta, hogy bűnt követ el azzal, ha megöli Ábelt. Tudod mikor és hogyan keletkezett a bűn? Amikor az ember megalkotta az első törvényt. Mert törvény nélkül nincs bűn sem.

– Lehetnél akár rabbi is?

– Elvégeztem a négy évet, diplomát kaptam, teológiát oktathatnék elméletileg még gyerekeknek is az iskolákban, de ahhoz, hogy rabbi legyek, még sokat kellene tanulnom. Legfőképp be kellene térnem. De nem tértem be. Inkább terjesztem az igét a kukások között. Minden nap szétröhögöm magam rajtuk. Tuskó Hopkins kutya fasza hozzájuk képest, de megértik, befogadják, amit mondok nekik.

A teljes cikk itt olvasható

https://24.hu/sport/2021/10/12/nagy-bela-birkozo-olimpiai-6-hely-kukas-rabbikepzo-teologia-riport/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp