Izraeliek menekítették ki a női kerékpárversenyzőket Afganisztánból

A mentőakció során 165 afgán állampolgárt menekítettek ki az izraeli kerékpárcsapat tulajdonosa, illetve egy izraeli segélyszervezet vezetésével.

A Talibán hatalomra kerülése miatt nem érezték biztonságban magukat azok az afgán női sportolók, akik korábban nemzetközi kerékpárversenyeken vettek részt. Ezért az őket foglalkoztató csapatok az izraeli-kanadai üzletemberhez, Sylvan Adamshoz fordultak segítségért. Adams, aki az Israel Start-Up Nation profi kerékpárcsapat tulajdonosa, ismert humanitárius tevékenységéről.

Adams, az izraeli segélyszervezet, az IsraAID, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség, valamint más szervezetek 165 afgán állampolgárt menekítettek ki az országból. A mentőakciót Adams finanszírozta és az IsraAID vezette. A női versenyzőkön kívül sportvezetőket, művészeket, bírókat, újságírókat és emberjogi aktivistákat is sikerült kivinniük Afganisztánból a veszélyes akció során.

Az afgán menekültek Albánián, illetve az Egyesült Arab Emírségeken keresztül Svájcba, Franciaországba, Kanadába és Izraelbe érkeztek. A mentőakcióról beszámoló One hírportál megjegyzi, hogy az Izraelbe érkezett menekültek sorsáról az izraeli kormány hivatott dönteni.

David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség elnöke a szervezet közleményében külön megköszönte Sylvan Adams és az IsraAID segítségét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp