Zsidóságért-díjat kapott a sátoraljaújhelyi zsidó örökség megmentője

A Mazsihisz idén Juhász Istvánnak adományozta a Zsidóságért-díjat a sátoraljaújhelyi és Zemplén megyei zsidó örökség megmentéséért és megismertetéséért végzett önzetlen és áldozatos munkájáért.

„A most élő nemzedékek egyik fontos feladata, hogy az általuk megőrzött múlt örökségéből jeleket hagyjanak, s éppen ezt teszi Juhász István Sátoraljaújhelyen és környékén a teljes magyarországi zsidóság javára és gazdagítására”

– fogalmazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke a díjátadó ünnepségen, a mazsihisz.hu beszámolója szerint.

Juhász István a Zsidóságért-díj átadó ünnepségén (Fotó: mazsihisz.hu)

Juhász István nevéhez fűződik az Emlékezés Programja elnevezésű, évente megrendezett rendezvénysorozat elindítása és a holokauszt emléknapok megrendezése a helyi Kaesztenbaum Zsidó Iskolában, írtja a portál.

Juhász István munkatársaival együtt több kiadványt is megjelentettek már a helyi zsidóságról, így 2020-ban A zsidóság szerepe Sátoraljaújhely gazdasági fejlődésében címmel adtak ki egy könyvet. A rendezvényekről és a kiadványokról ezen a honlapon lehet bővebben olvasni.

„Nemcsak én kaptam ezt a díjat, hanem mindazok, akik ebben a munkában részt vesznek, ez az elismerés tehát azé a közösségé, amely elindította az Emlékezés Programját” – mondta Juhász István a díjátadón.

„Sokan nem tudják, hogy a zsidóság milyen jelentős értékekkel járult hozzá Sátoraljaújhely és Zemplén fejlődéséhez, és ezt a tényt nem szabad elhallgatni, hanem minél több emberrel meg kell ismertetni a zsidóság érdemeit”

– tette hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp