Egy zsidó professzor sírhelyében temették el az ismert holokauszttagadó neonácit

A németországi eset kapcsán a temetőért felelős egyház püspöke szörnyű tévedésről, míg Berlin antiszemitizmusért felelős biztosa szándékos provokációról beszélt.

A múlt héten halt meg Henry Hafenmayer, a holokauszt tagadásáról ismert neonáci, akit pénteken temettek el a Berlintől délnyugatra fekvő Brandenburgban lévő stahnsdorfi temetőben. A parcella viszont, ahová Hafenmayer hamvait eltemették, korábban Max Friedländer 1934-ben elhunyt zsidó énekes és zenetudósé volt.

Max Friedländer sírköve a stahnsdorfi temetőben (Fotó: Stefan Noack / Wikimedia Commons)

A temető vezetősége szerint Hafenmayert eredetileg azért nem temették egy központibb helyre, hogy a sírja ne váljon a neonácik zarándokhelyévé. Miután megtagadták Hafenmayertől a központibb sírhelyet, a temető elfogadta azt a kérést, hogy Friedländer sírhelyére temessék el, amelyet szabadnak ítéltek, mivel annak bérleti szerződését nem újították meg.

A temető Friedländer maradványait ugyan máshová helyezte át, a zsidó zenetudós sírköve azonban a helyén maradt, mivel azt történelmi emlékműnek nyilvánították. Friedländer sírkövét Hafenmayer temetésére a neonáci nevével és a következő újszövetségi idézettel feliratozott táblával fedték le: „És megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket”.

Christian Stäblein, az egyház püspöke közleményében elismerte az egyház hibáját. „Egy holokauszttagadó temetése Max Friedländer sírjánál egy szörnyű tévedés, és történelmünket tekintve megdöbbentő. Azonnal meg kell vizsgálnunk, hogyan fordíthatjuk vissza ezt a folyamatot” – mondta Stäblein.

Samual Salzborn, Berlin antiszemitizmusért felelős biztosa szerint Friedländer sírhelyének kiválasztása Hafenmayer temetésére nem volt véletlen.

„Nyilvánvaló, hogy szélsőjobboldaliak szándékosan választottak egy zsidó sírt, hogy egy holokauszttagadó eltemetésével megzavarják a halottak nyugalmát”

– közölte Salzborn, aki büntetőfeljelentést tett az igazságügyi minisztériumnál. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp