Transznemű nő lett a 10. férfi egy ortodox zsinagógai minyenben

„Ha férfinak születtél, akkor férfi vagy”, érvelt a rabbi.

A nőt szeptember 10-én, a szukot első teljes napján vették fel a 10 fős minyenbe Liverpool Princes Road zsinagógájában.

Yigal Wachmann rabbi elmondta: „A zsidó törvények értelmében őt is be lehet számítani a minyenbe, és mivel nélküle nem voltunk elegen, megkérdeztem, zavarná-e, ha őt is a férfiak közé számolnám. Beleegyezett.”

Ennek ellenére a transznemű nő végig a zsinagóga női részlegében ült.

Dayan Gavriel Krausz, a Manchesteri Bét Din (vallási bíróság) volt vezetője szintén azt mondta, hogy a nőt be lehet számítani a 10 férfi közé. De hozzátette: „Egy férfi nem válhat nővé csak egy műtét által. Ha férfinak születtél, akkor férfi vagy.”

Krausz emellett viszont taszítónak nevezte a transznemű nő öltözetét, és azt mondta, hogy nem lehet őt felhívni a Tórához, írta a Jewish News.

Dalia Fleming, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT+) zsidókat támogató jótékonysági szervezet, a Keshet UK ügyvezető igazgatója ezt mondta: „Mindig jó látni, hogy a Princes Roadhoz hasonló zsidó közösségek befogadják transztagjaikat. Nincs egyetlen modell sem, amely minden közösségre vagy zsidó transz -személyre alkalmazható, és sok közösség csak most kezdi el ezt a kérdést feldolgozni. Ugyanakkor a Keshet UK nagyon szeretné, ha ezekről az ügyekről érzékeny beszéd folyna, hogy ne okozzanak kárt az LMBT+ embereknek, és időt és teret adjon a közösségeknek és LGBT+ tagjaiknak.

Princes Road zsinagóga
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp