Meghalt a holokauszt-túlélő, aki a világ legboldogabb embere volt

Kedden 101 éves korában elhunyt Eddie Jaku, ausztrál holokauszt-túlélő, író, A világ legboldogabb embere című könyv szerzője.

Eddie Jaku 1920-ban a németországi Lipcsében született Abraham Jakubowicz néven. A nácik 1933-as hatalomra lépését követően Jaku élete is gyökeres fordulatot vett. A kristályéjszakán kegyetlenül megverték, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba szállították.

Innen előbb Belgiumba, majd Franciaországba szökött, mielőtt elfogták és Auschwitzba deportálták, ahol a 72338-as számot tetoválták a karjára. Mindkét szülőjét ott gyilkolták meg. 1945-ben halálmenetre küldték, de sikerült megszöknie. Több napig bújkált, míg végül amerikai csapatok megmentették.

A háború után előbb Belgiumban telepedett le, ott ismerte meg feleségét, akivel később Ausztráliába költöztek. Két fiuk született. Jaku dolgozott később egy benzinkút vezetőjeként és ingatlanügynökségnél is, de végül íróként és a megbocsátás szószólójaként találta meg küldetését.

1992-ben megalapította a Sydney-i Zsidó Múzeumot, ahol több ezer látogatónak, diákoknak és a legkülönbözőbb közösségeknek tartott előadásokat. Világhírű önéletrajza A világ legboldogabb embere címmel 2020-ban jelent meg, 100 éves korában. A könyv megjelenését követően Jaku a következőket nyilatkozta:

„Egy évszázadot éltem, és tudom, milyen a gonosz szemébe nézni. Láttam az emberiség legrosszabbját, a haláltáborok borzalmait, a nácik azon törekvéseit, hogy kiirtják az életemet és minden ember életét. De most a legboldogabb embernek tartom magam a Földön.”

(444 via Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp