Merkel: hiba lenne a holokauszt emlékére alapozni a német-izraeli kapcsolatot

A leköszönő német kancellár Izraelben találkozott Naftali Bennettel, és hangsúlyozta, hogy a palesztin kérdésben nézeteltérések vannak a két ország között.
Tizenhat éves kancellárságának hetedik, utolsó izraeli látogatásán Merkel elsőként Naftali Bennett miniszterelnökkel tartott négyszemközti megbeszélést szállásán, a jeruzsálemi Dávid király szállodában.

Bennett az iráni nukleáris fenyegetés veszélyességére figyelmeztette Merkelt, és nemzetközi együttműködést sürgetett Irán közel-keleti terjeszkedésével és atomfegyver-fejlesztési lehetőségével szemben.

Bennett közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy noha kiválóak a két ország kapcsolatai, újabb területeken növelhetik az együttműködést, elsősorban az innovatív technológiai iparágakban.

A személyes megbeszélés után Bennett a teljes német delegációval tárgyalt, majd ünnepélyes kormányülést vezetett Angela Merkel részvételével.

Az izraeli miniszterelnök a kormányülés nyitó beszédében Izrael igaz barátjának nevezte a német kancellárt, és kifejtette, hogy az izraeli kormány számos kérdésben egymástól gyökeresen eltérő nézeteket valló tagjai egyetértenek a Németországgal ápolt kapcsolatok fontosságában és Angela Merkel nagyrabecsülésében ezen kapcsolatok ápolásában és fejlesztésében betöltött szerepe nyomán.

“Ez a kivételes kapcsolat hatalmas történelmi sebre alapozott. Különösen nagyra tartjuk folyamatos elkötelezettségét Izrael biztonságáért” – mondta Bennett Merkelnek a kormány ülésén.

Angela Merkel és Naftali Bennett

“A demokratikus, jogállami, vélemény-nyilvánítási szabadságot hirdető és pluralista Izrael világítótorony a háborgó tengerben. Aki semlegességet hangoztat olyan kérdésben, mint az iráni-izraeli viszály, vagy olyan szervezetekkel szemben, mint az iszlamista Hamász vagy a libanoni Hezbollah, az elveszíti az erkölcsi iránytűjét”- vélekedett Bennett, és Izrael létkérdésének nevezte, hogy Iránnak ne lehessen atomfegyvere.

Merkel az ülésen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Németország a jövőben is elkötelezett lesz Izrael biztonsága mellett, de hozzátette, hogy néha vannak nézeteltérések az országok között, például a palesztin kérdésben. Azt is kifejtette, hogy hibának tekinti a holokauszt emlékére alapozni a kapcsolatokat.

Angela Merkel szombat este érkezett kétnapos látogatásra Izraelbe, melynek további programjában a Jad Vashem holokauszt emlékmúzeum meglátogatása is szerepel, valamint megbeszélést tart Jichák Hercog államelnökkel.

A német kancellár legutóbb 2018 októberében járt Izraelben, azóta többször is elhalasztották az újabb találkozót az izraeli választások, majd a koronavírus terjedése és legutóbb, augusztusban a tálibok afganisztáni hatalomátvétele miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp