Holokauszt-túlélők visszaemlékezéseit bemutató kisfilm kapott Hégető Honorka-díjat

A civil kategória idei nyertese a Még emlékszem című kisfilm, amelyben a személyes beszámolók animációk segítségével elevenednek meg a mai Budapest ismerős terein.

A Hégető Honorka-díj idei civil díjazottja a Chilton Flóra rendezte Még emlékszem című alkotás lett. A kisfilmet a Személyes Történelem Produkció az Északi Támpont Egyesülettel partnerségben készítette el. A film a holokauszt történeteit a kortárs Budapesttel vegyíti: a II. világháború túlélőinek emlékeit animáció segítségével jeleníti meg a főváros 21. századi, modern terein.

A Személyes Történelem produkció harmadik éve indít budapesti fiatalokkal színházi folyamatot, amelyben a második világháborút megélt történetmesélők emlékeit dolgozzák fel. A program a fiatalok és időskorú történetmesélők találkozásaira épül, így dokumentarizmus helyett a személyes megéléseknek és nézőpontoknak biztosít teret.

A Még emlékszem című kisfilmen a programban alkotó fiatalok játszanak, akik az idei beszélgetések és találkozások résztvevői voltak. A nézők a történeteket ezúttal eredeti mesélőik hangján hallhatják. A kisfilmben négy történetmesélő második világháborús emlékei elevenednek meg kortárs budapesti környezetben animációs elemek segítségével.

A Hégető Honorka-díjat 2003 óta olyan videóriportok készítőinek ítéli oda a zsűri, akik magas színvonalon készítenek el társadalmi érzékenységű riportokat. A díjat az RTL Klub alapította a 29 éves korában autóbalesetben elhunyt tévés szerkesztő Hégető Honorka emlékére. A díjazott riportokat itt lehet elérni.

Utcára vitték a fiatalok a holokauszt-túlélők történeteit – Kibic Magazin

Egy csapatnyi középiskolás ült le idős holokauszt-túlélőkkel beszélgetni, hogy megtudják, milyen volt hasonló korú fiatalnak lenni a világháború idején. A személyes történeteket aztán színházi előadássá formálták és kivitték az utcára is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp