Holokauszt-túlélők visszaemlékezéseit bemutató kisfilm kapott Hégető Honorka-díjat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A civil kategória idei nyertese a Még emlékszem című kisfilm, amelyben a személyes beszámolók animációk segítségével elevenednek meg a mai Budapest ismerős terein.

A Hégető Honorka-díj idei civil díjazottja a Chilton Flóra rendezte Még emlékszem című alkotás lett. A kisfilmet a Személyes Történelem Produkció az Északi Támpont Egyesülettel partnerségben készítette el. A film a holokauszt történeteit a kortárs Budapesttel vegyíti: a II. világháború túlélőinek emlékeit animáció segítségével jeleníti meg a főváros 21. századi, modern terein.

A Személyes Történelem produkció harmadik éve indít budapesti fiatalokkal színházi folyamatot, amelyben a második világháborút megélt történetmesélők emlékeit dolgozzák fel. A program a fiatalok és időskorú történetmesélők találkozásaira épül, így dokumentarizmus helyett a személyes megéléseknek és nézőpontoknak biztosít teret.

A Még emlékszem című kisfilmen a programban alkotó fiatalok játszanak, akik az idei beszélgetések és találkozások résztvevői voltak. A nézők a történeteket ezúttal eredeti mesélőik hangján hallhatják. A kisfilmben négy történetmesélő második világháborús emlékei elevenednek meg kortárs budapesti környezetben animációs elemek segítségével.

A Hégető Honorka-díjat 2003 óta olyan videóriportok készítőinek ítéli oda a zsűri, akik magas színvonalon készítenek el társadalmi érzékenységű riportokat. A díjat az RTL Klub alapította a 29 éves korában autóbalesetben elhunyt tévés szerkesztő Hégető Honorka emlékére. A díjazott riportokat itt lehet elérni.

Utcára vitték a fiatalok a holokauszt-túlélők történeteit – Kibic Magazin

Egy csapatnyi középiskolás ült le idős holokauszt-túlélőkkel beszélgetni, hogy megtudják, milyen volt hasonló korú fiatalnak lenni a világháború idején. A személyes történeteket aztán színházi előadássá formálták és kivitték az utcára is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp