Wallenberg segítőinek tiszteletére avattak emléktáblát Budán

Emléktáblát helyezett el a Görög Intézet a Nákó és a Berg család második világháború alatt végzett embermentő tevékenysége és Raoul Wallenbergnek nyújtott segítsége emlékére a I. kerületi Úri utca 15. szám alatt.

Görög Athéna, az intézet vezetője felidézte, hogy az épületnek fontos szerep jutott a második világháborúban, amikor Raoul Wallenberg svéd diplomata embermentő tevékenységét segítették a ház lakói. A Nákó család görög eredete fontos a magyarországi görög közösség számára, ezért is kezdeményezték az emléktábla felállítását.

Raoul Wallenberg

A ház Berg Tibor alezredes tulajdonában állt. Lánya, Gloria von Berg az emléktábla-avatáson úgy fogalmazott, ezzel az emléktáblával jelképesen az édesapja hazajött, és itt fog lakni Magyarországon.

Az emléktáblát Arszeniosz Kardamákisz, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája, Köves Slomó főrabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője és Harrach Péter KDNP-s országgyűlési képviselő leplezte le.

Harrach Péter beszédében úgy fogalmazott: az ebben a házban élők szilárd emberi méltósága felelőssé tette őket embertársaik iránt. Ezzel az emléktábla-avatással egy általános, „ősi fokon gyakorolt emberi értéket ünnepelünk”, az embermentés felelősségét – mondta.

Arszeniosz metropolita arról beszélt, hogy olyan emberekre emlékezünk, akik kitárták házuk és szívük ajtaját a bajba jutottak előtt. Hozzátette: büszke arra, hogy a görög ortodoxia mindig a helyes utat választotta, amikor zsidó embertársainkról volt szó akár Görögországban, akár Magyarországon. Szeretettel, méltósággal kell embertársaink felé fordulni, tisztelni kell mások véleményét és nyitottnak kell lenni a párbeszédre – emelte ki.

Köves Slomó főrabbi felidézte, hogy a Talmud tanítása szerint, aki egy ember életét megmenti, az a világot menti meg. Úgy fogalmazott, hogy az ebben a házban tevékenykedő emberek hőstetteivel nagyon könnyű azonosulnia, hiszen – mint mondta – két nagymamája is a Raoul Wallenberg által kiállított menlevelekkel menekült meg a haláltól.

Abban az időszakban, amikor az állatinál is rosszabb ösztönök uralták a világot, a náci borzalom hengerelte végig Európát, voltak emberek, akik hősiesen igyekeztek tenni valamit. Ezek lehetnek akár apró cselekedetek is, de egy-egy ember megmentésével az emberiséget mentették meg – hangoztatta.

Az Úri utcai épületben Raoul Wallenberg és a háztulajdonos Berg család jóvoltából sok zsidó üldözött is menedékre talált a vészkorszak idején. A házban lakott annak idején Nákó Erzsébet, Raoul Wallenberg titkárnője is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp