Merkel utolsó útja Izraelbe vezet kancellárként

Merkel és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök között nézeteltérések voltak, főként az Izrael és a Palesztin Hatóság (PA) közötti béketárgyalásokat illetően. A leköszönő német kancellár október 10-én  utazik Izraelbe.

Merkel a látogatás során találkozik Isaac Herzog elnökkel és Yair Lapid külügyminiszterrel, és várhatóan részt vesz a kabinet ülésén Jeruzsálemben.

A kancellár ekkor a tervek szerint Bennett kíséretében felkeresi a Yad Vashem holokauszt -emlékművet.

Emellett tiszteletbeli doktori címet is kap a Technion Intézettől, és részt vesz egy panelbeszélgetésen a Tel Avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében.

Angela Merkel és Naftali Bennett

Merkel eredetileg augusztusban tervezte meglátogatni Izraelt, de a tálibok országfoglalását követő afganisztáni helyzet miatt elhalasztotta látogatását.

Merkel nem vett részt a múlt heti választásokon, amelyeket a balközép Szociáldemokrata Párt nyert meg, míg Merkel pártja a második világháború utáni korszak legrosszabb teljesítményét szenvedte el.

Merkel júniusban felhívta Bennettet, hogy gratuláljon a kormányalakításhoz és a hivatalba lépéshez. Ekkor Bennett meghívta Merkelt Izraelbe.

Míg Németország és Izrael közeli szövetségesei egymásnak, Merkel és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök között nézeteltérések voltak, főként az Izrael és a Palesztin Hatóság (PA) közötti béketárgyalásokat illetően.

Merkel mindig hangsúlyozta, hogy szerinte a „kétállami megoldás” a legjobb módja az Izrael és a PA közötti konfliktus megszüntetésének, és kritizálta Izraelt a júdeai és a szamáriai építkezések miatt.

A 2012 decemberi berlini kormányközi kormányülésen Merkel és Netanjahu „megegyeztek abban, hogy nem értenek egyet” az izraeli építkezésekkel kapcsolatban azokon a területeken, amelyeket a PA követel magának.

Frank-Walter Steinmeier német elnök június végén Izraelben járt, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is harcolni fog az antiszemitizmus ellen Németországban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp