Merkel utolsó útja Izraelbe vezet kancellárként

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Merkel és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök között nézeteltérések voltak, főként az Izrael és a Palesztin Hatóság (PA) közötti béketárgyalásokat illetően. A leköszönő német kancellár október 10-én  utazik Izraelbe.

Merkel a látogatás során találkozik Isaac Herzog elnökkel és Yair Lapid külügyminiszterrel, és várhatóan részt vesz a kabinet ülésén Jeruzsálemben.

A kancellár ekkor a tervek szerint Bennett kíséretében felkeresi a Yad Vashem holokauszt -emlékművet.

Emellett tiszteletbeli doktori címet is kap a Technion Intézettől, és részt vesz egy panelbeszélgetésen a Tel Avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében.

Angela Merkel és Naftali Bennett

Merkel eredetileg augusztusban tervezte meglátogatni Izraelt, de a tálibok országfoglalását követő afganisztáni helyzet miatt elhalasztotta látogatását.

Merkel nem vett részt a múlt heti választásokon, amelyeket a balközép Szociáldemokrata Párt nyert meg, míg Merkel pártja a második világháború utáni korszak legrosszabb teljesítményét szenvedte el.

Merkel júniusban felhívta Bennettet, hogy gratuláljon a kormányalakításhoz és a hivatalba lépéshez. Ekkor Bennett meghívta Merkelt Izraelbe.

Míg Németország és Izrael közeli szövetségesei egymásnak, Merkel és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök között nézeteltérések voltak, főként az Izrael és a Palesztin Hatóság (PA) közötti béketárgyalásokat illetően.

Merkel mindig hangsúlyozta, hogy szerinte a „kétállami megoldás” a legjobb módja az Izrael és a PA közötti konfliktus megszüntetésének, és kritizálta Izraelt a júdeai és a szamáriai építkezések miatt.

A 2012 decemberi berlini kormányközi kormányülésen Merkel és Netanjahu „megegyeztek abban, hogy nem értenek egyet” az izraeli építkezésekkel kapcsolatban azokon a területeken, amelyeket a PA követel magának.

Frank-Walter Steinmeier német elnök június végén Izraelben járt, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is harcolni fog az antiszemitizmus ellen Németországban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp