Keresztény, muszlim, zsidó vallási vezetők sürgetik a klímacélok komolyan vételét

Az október végén megrendezésre kerülő COP26 konferencia a legjelentősebb ilyen esemény a 2015-ös párizsi találkozó óta.

Október végén kezdődik a skóciai Glasgow-ban az ENSZ 2021-es Klímaváltozási Konferenciája, más néven a COP26, ahol a világ vezetőinek többek szerint megállapodásra kell jutnia a szén-dioxid-kibocsátás csökkente ügyében. A világ vallásainak számos vezetője és a nemzetközi tudományos élet képviselői emiatt most erőteljesebb fellépést sürgetnek az éghajlatváltozás negatív hatásainak elkerülése érdekében. Ennek a klímakonferenciához intézett közös felhívásukban adnak hangot, amelyet hétfőn írtak alá Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban.

A zsidó közösséget Noam Marans rabbi képviselte a Nemzetközi Vallásközi Konzultáció Zsidó Bizottsága részéről.

Az elsőként Ferenc pápa által aláírt felhívás címzettje közvetlenül a COP26 klímakonferencia, amely a Párizsban 2015-ben rendezett találkozó óta a legjelentősebb ilyen esemény.

A vallási vezetők előtt tartott beszédében a katolikus egyházfő azt mondta, Glasgowban a nemzetközi közösségnek sürgős válaszokat kell adnia a precedens nélküli ökológiai válságra, amely szerinte nem választható el korunk erkölcsi válságától sem. A római pápa súlyos sebnek nevezte a klímaváltozás negatív hatásait, közöttük az elsivatagosodást, a környezetszennyezést, a biodiverzitás elveszítését, amelyek szerinte mind megbontják az ember és a természet közötti köteléket.

Ferenc pápa a nyáron bejelentette azt is, hogy szívesen elutazna a glasgow-i klíma-konferenciára, de részvételét a Vatikán még nem erősítette meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp