Hogyan éltek a vidéki zsidók Magyarországon?

A magyar-zsidó történetírás a 19. század vége óta Budapest-központú. Most hiánypótló munka született Cseh Viktortól a vidéki magyar zsidó örökségről, a zsidó vallási irányzatok sokszínűségéről. Könyvbemutató október 11-én, 18 órakor az MTA felolvasótermében.


A magyar-zsidó történetírás a 19. század vége óta Budapest-központú, és elsősorban az asszimilációs közösségekkel foglalkozik. A vészkorszak után a magyar zsidó emlékezet is Budapest-központú lett. Ez kihatott a mai zsidó közösség mindennapjaira, és a zsidó múlt iránt megnyilvánuló, egyre élénkebb turizmusra is.

Ezt az egyoldalú szemléletet ellensúlyozza Cseh Viktor kultúrtörténész Zsidó örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című munkája, amely a vidéki magyar zsidó örökségét, a vidéki zsidóság múltját és jelenét, a zsidó vallási irányzatok sokszínűségét mutatja be.

Cseh Viktor kultúrtörténész, a Kol Jákov ortodox hetilap főszerkesztője és az Egység folyóirat főszerkesztő helyettese, aki 10 éven át dolgozott Zsidó örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon c. könyvön.

A könyvbemutatón Winkler Nóra beszélget a szerzővel és Toronyi Zsuzsannával a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával.

A beszélgetés helyszíne: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) felolvasótermeCím: Budapest, V. ker., Széchenyi István tér 1.
Időpont: 2021. október 11-én, hétfőn este 6 órakor.
A könyvbemutatóra erre linkre kattintva lehet regisztrálni.

Az ünnepélyes eseményre minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható! A könyv 10.000 forintos kedvezményes áron a helyszínen megvásárolható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp