A spanyol Schindler által megmentett magyar zsidók utódait keresik

Ángel Sanz-Briz 5200 magyar zsidót mentett meg a holokauszt idején. Most Spanyolország szeretné megtalálni a leszármazottaikat. Most először tették közzé a megmentett magyar zsidók nevét tartalmazó listát.

Ángel Sanz-Briz egy lejárt spanyol törvényt alkalmazva, amely kiterjesztette az állampolgárságot az 1492-ben Spanyolországból kiutasított szefárd zsidók leszármazottaira, 5200 magyar zsidót mentett meg attól, hogy 1944-ben Auschwitzba deportálják őket.

A spanyol hatóságok most példátlan erőfeszítéssel igyekeznek megtalálni hozzátartozóikat, és felhívni a figyelmet történeteikre. A spanyol hatóságok nyilvánosságra hozzák azoknak a magyar zsidóknak a listáját, akiket a „spanyol Schindler” becenevű diplomata a náciktól védett meg.

A Yad Vashem múzeum Világ Igaza díjat adományozott Ángel Sanz Briz-nek 1966-ban, amiért zseniális jogi manőverrel több mint 5200 zsidót mentett meg az 1944-es deportálástól.

Sanz Briz története jóval kevésbé ismert, mint Oskar Schindleré, holott ötször annyi zsidó menekült meg, mint német társa. Ez részben annak köszönhető, hogy a határozottan Izrael-ellenes Franco-rezsim, amely 1939 és 1975 között uralta Spanyolországot, megtiltotta Sanz Briznek, hogy elfogadja a Yad Vashem elismerését.

Ezen az ismeretlenségen kíván most változtatni a Centro Sefarad-Israel nevű szefárd kulturális intézmény, amely a spanyol külügyminisztérium része. A csoport a spanyol kormány levéltárának támogatásával közzéteszi a Sanz Briz által védett személyek nevét és a velük kapcsolatos részleteket azzal a céllal, hogy felkutassa utódaikat és ismertté tegye történeteiket.

A diplomata Sanz Briz 32 éves volt, amikor 1944 júniusa és decembere között Magyarországon állomásozott, és hamis spanyol útleveleket készített zsidók ezreinek. Annak ellenére, hogy Magyarország zsidó közössége túlnyomórészt askenázi volt, Sanz Briz és asszisztensei spanyol állampolgárságot adtak a magyar zsidóknak egy rég lejárt, 1924-es spanyol törvény alapján, amely kiterjesztette az állampolgárságot az 1492-ben Spanyolországból elűzött szefárd zsidók leszármazottaira is.

Sanz Briz rendkívüli erőfeszítéseket tett annak biztosítása érdekében, hogy több száz magyar család kerüljön spanyol védelem alá. Miközben a nácik bezárták a város zsidóit, a spanyol diplomata 11 lakóházat bérelt, ahol megközelítőleg 5000 embert helyeztek el. Az épületek a spanyol képviselet hivatalos tulajdonát képezték, spanyol zászló lobogott rajtuk, így a hatóságok ne foglalhatták el őket. Sanz Briz néhány családot a budai spanyol nagykövetségen is elrejtett, írja a jta.org.

„Számára az emberség elve érvényesült a törvényesség elve felett”-mondta Miguel de Lucas, a Centro Sefarad-Israel igazgatója az El País című spanyol napilapnak egy nemrégiben adott interjújában.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala történelmi mérföldkő Spanyolország számára, mivel ez az első alkalom, hogy a Közigazgatás Általános Levéltára hozzáférhetővé tette az összes diplomáciai aktáját, valamint a koncentrációs tábor foglyairól szóló hivatalos jelentéseket.

Az Általános Közigazgatási Archívum a megmentett zsidók listáján kívül hozzáférhetővé tette azt a jelentést, amely tartalmazza a koncentrációs tábor vázlatát Alfred Wetzler és Rudolf Vrba szlovák zsidók, két auschwitzi szökevény vallomásai alapján. A Sanz Brizhez eljuttatott leírás lett az egyik legjelentősebb bizonyíték az 1945 -ös nürnbergi tárgyalásokon.

Amikor a második világháború véget ért, Sanz Briz folytatta diplomáciai karrierjét. Miután 1960-ban elhagyta magyarországi posztját, Guatemala nagykövetévé nevezték ki. 1962-ben New York-i főkonzul, később Spanyolország szentszéki nagykövete lett. 1980. június 11 -én halt meg, miközben diplomáciai szolgálatot teljesített Rómában.

Magyarország 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrenddel tüntette ki a spanyol diplomatát a magyar zsidók megmentéséért tett erőfeszítései elismeréseképpen. 2015-ben utcát neveztek el róla Budapesten.

A Centro Sefarad-Israel létrehozott e-mail címet is, ahol várják azoknak a jelentkezését, akik felismerik a saját vagy a családtagjuk nevét Sanz Briz listáin. Az email cím: lalistasanzbriz@sefarad-israel.es 

Kapcsolódó írásunk

A több ezer magyar zsidót megmentő spanyol diplomatára emlékeznek Budapesten – Kibic Magazin

Ángel Sanz Briz spanyol embermentő tiszteletére csütörtökön a Pannónia utcában emléktáblát avatnak, Óbudán pedig fát ültetnek. A spanyol nagykövetség szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy minden évben megemlékeznek Ángel Sanz Brizről, aki 1944-ben Budapesten több mint 5200 zsidót mentett meg. Az idei év azért is különleges, mert a zaragozai születésű diplomata éppen 110 éve született és 40 éve hunyt el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp