Beszántanák a zsidó temetőt egy Hajdó-Bihar megyei faluban?

Az újrahasznosítás oka: helyhiány van a keresztény temetőben, a zsidó sírokat pedig 20 éve senki sem gondozza. Az önkormányzat várja a hozzátartozók jelentkezését!

Lezárták Hencida köztemetőjének egy részét, ahol egykori zsidó lakosok sírjai is találhatók. A település önkormányzata ezt azzal is indokolta, hogy 20 éve senki nem jár oda, és helyhiány miatt szükséges a bővítés.

Hencidán 1944-ig alig pár tucat zsidó család élt, saját imaházuk nem volt, a közösség a szomszédos berettyóújfalui zsinagóga egyházközösségéhez tartozott, mondta a Bennem Élő Eredetnek az üggyel kapcsolatban Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Hitközség egyik történész-kurátor munkatársa, aki szerint az ilyen temető-felszámoló esetek sajnos nem egyediek, és fontos róla beszélni az elhunytak emléke miatt is.

a kép illusztráció

A helyiek nem tudtak arról, hogy az ilyen lépések vallásjogi akadályba ütköznek, mivel a zsidó vallásjogban az eltemetett emberek nyugvóhelye szent és sérthetetlen. A Bennem Élő Eredet csapata nem tudta elérni a helyi polgármestert, ám a jegyző Barcsai Sándor elmondta, nyitottak a döntésük megváltoztatására, ha ez sérti egyes csoportok jogait, érzékenységét.

Az önkormányzat hirdetményében azt is közzé tették, hogy 2022 április 20-ig várják azok jelentkezését, akiknek bármi ismerete lenne az érintett részen eltemetettekkel kapcsolatban, és aki a területen még meglévő maradványokat máshol kívánná eltemetni.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp