Emléktáblát avattak a kistarcsai deportáló tábor egykori területén

Az emléktáblát az Izraelben élő Azriel Dansky holokauszt-túlélő leplezte le, akit annak idején kisgyermekként Kistarcsán tartottak fogva.

A Pest megyei Kistarcsán a helyi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében valósult meg az emlékhely létrehozása, számolt be az eseményről mazsihisz.hu.

 

Azriel Dansky 77 évvel ezelőtt, akkor még Dansky Péter néven hét évesen került Losoncról Kistarcsára, ahonnét Auschwitzba deportálták a zsidókat. Úgy menekült meg, hogy valaki a szennyes ruhák közé rejtve kicsempészte a táborból. Szüleit a nácik meggyilkolták.

Dansky hosszú éveken át tervezte hogy a mártírok tiszteletére emléket állíttat Kistarcsán, most csütörtökön izraeli zászlóval a vállán leplezte le az elkészült emléktáblát. Beszédében kiemelte: az erős, független és demokratikus Izrael állam és a hadserege sohasem fogja hagyni, hogy a zsidókkal még egyszer megtörténhessék a holokauszt rettenete.

Juhász István, Kistarcsa polgármestere arról beszélt, hogy a város régi tartozását törleszti ennek az emlékhelynek a létrehozásával. A polgármester szerint azért fontos emlékeztetni a múltra, hogy azok a szörnyűségek, amelyek annak idején Kistarcsán megtörténhettek, sem itt, sem Magyarországon, sem másutt a világon többé ne történhessenek meg.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta, a háború előtt ezen a helyen rendőrségi toloncház állt, s többek között politikai foglyok raboskodtak itt, köztük olyan neves személyiségek, mint Rajk László. A háború alatt deportáló tábort alakítottak ki a toloncházból, majd az ötvenes években a rettegett ÁVH vette át itt az uralmat, és többek között rendszerellenes embereket, arisztokratákat kínoztak itt. Annak kapcsán, hogy Kistarcsa nemcsak a zsidók, de más társadalmi csoportok tagjainak is vesztőhelye volt, az elnök emlékeztetett arra: egymás fájdalmának felismerése nem jelenti azok relativizálását.

A mazsihisz.hu tudósítása szerint az eseményen részt vett Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete,  Jean-François Paroz, Svájc budapesti nagykövete és Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék alelnöke. Köszöntő levelet küldött Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök. Az ünnepségen Radnóti Zoltán főrabbi mondott áldást, közreműködött Dési Tamás kántorjelölt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp