Először lépett pályára izraeli focicsapat a nácik által épített stadionban

A Maccabi Haifa történelmi szereplésén Berlinben az antiszemita bekiabálások sem maradtak el.

Csütörtökön a Maccabi Haifa labdarúgócsapat az Union Berlin ellen lépett pályára a német fővárosban az UEFA Európa Konferencia Liga csoportkörének második fordulója keretében. A mérkőzést abban a stadionban rendezték meg, amelyet még a nácik építettek az 1936-os berlini olimpiára.

A berlini olimpiai stadion 1936-ban (Fotó: Wikimedia Commons)

Az Olympiastadion ugyan a másik városi csapatnak, a Herthának az otthona, de mivel az Union pályája az európai kupameccsekhez nem volt elég nagy befogadóképességű, ezért a csapat az olimpiai stadionba vitte át a hazai mérkőzéseit. Így a Maccabi Haifa történelmet írhatott azzal, hogy az első izraeli csapatként léphetett pályára a nácik által épített arénában.

„Tudjuk, hogy ez a mérkőzés a sporton túl különleges jelentőséggel bír a haifai vendégeink és a berlini zsidó közösség számára”

– nyilatkozta a meccs előtt Dirk Zingler, az Union Berlin elnöke. Barak Bachar, a Haifa vezetőedzője pedig arról beszélt az összecsapás előtti sajtótájékoztatón, hogy az Union elleni nem csak egy újabb mérkőzés lesz a számukra, hiszen ott atrocitások történtek. A csapat Bachar szerint korábban egy igen megható látogatást tett a berlini holokauszt-emlékműnél.

A mérkőzést az Union 3-0 arányban megnyerte, a meccsre elutazó mintegy 1000 izraeli szurkoló számára azonban nem ez volt az egyetlen kellemetlen élmény a meccsel kapcsolatban. A berlini stadionban ugyan még héberül is megemlékeztek a történelmi eseményről, az Union néhány drukkerét ez nem igazán hatotta meg, és „büdös zsidók” bekiabálásokkal zaklatták az izraelieket, illetve egy izraeli zászlót megpróbáltak felgyújtani, amit a rendőrök akadályoztak meg. (Times of Israel, One)

Mégis mit keresnek ezek az izraeliek Európában? – Kibic Magazin

Idén kétszer is találkozhattak magyar és izraeli focicsapatok az európai kupasorozatokban, így aztán elég sokszor felmerülhetett az égető kérdés: mit is keresnek egy alapvetően Ázsiában található ország csapatai az európai kupákban? „Mehetünk Ázsiába…”, „Jeruzsálem mióta van Európában?”, „Még jó hogy Európa liga a neve…”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp