Elnézést kért a szlovák államfő a zsidótörvényekért

A zsidókat a magyar nacionalisták kizsákmányolónak látták, valamint baloldalinak és liberálisnak. A szlovák nacionalizmus azonban új elemmel bővült: a zsidót nemzeti alapon magyarnak vagy magyarbarátnak tartották.

Alig ismert, de izgalmas és a magyarországi történetekhez sok szállal kapcsolódó, tarka világ a szlovákiai zsidóság sorsa. Nem kevésbé fontos, hogy a második világháború után szlovák és magyar oldalon keletkezett történelmi sérelmek – lakosságcsere, 1968-as katonai bevonulás – újabb, ki nem beszélt traumákat jelentettek. Éppen ezért van különleges emlékezetpolitikai jelentősége magyar szemmel is, hogy 2021 szeptember 9-én, a nyolcvan évvel ezelőtt megjelent, a szlovákiai zsidóságot emberi jogaitól és szabadságuktól megfosztó és később deportálásukat eredményező Zsidó Kódex elnevezésű törvénygyűjtemény miatt a szlovák kormányfő elnézést kért, írja a Jelen.

Ferenc pápa a zsidó közösség vezetőivel találkozik Szlovákiában

A Monarchia idején a magyar és szlovák nacionalista politikusok a zsidókat gazdasági téren ugyanúgy kizsákmányolónak látták, politikai szinten pedig baloldalinak és liberálisnak. A szlovák nacionalizmus azonban új elemmel bővült: a zsidót nemzeti alapon nem tartották szlováknak, hanem magyarnak vagy magyarbarátnak. Ennek oka a Monarchia magyar politikai elitje és a helyi zsidóság között létrejött íratlan társadalmi szerződés volt. Karády Viktor szociológus szerint a zsidóság kulturálisan, nyelvileg asszimilálódott a magyarsággal, cserébe a magyar állam polgári-jogi védelmet nyújtott számukra és részt vehettek a társadalmi életben. Csakhogy a nemzetiségek, így a szlovák nemzeti elit, a hasonló asszimilációs ajánlatot nem fogadta el a magyar politikai elittől.

A történelmi Magyarország összeomlása és háborús kudarca miatt a zsidóság lett a bűnbak állítólagos „nemzeti hűtlenségük” miatt.

Kapcsolódó cikkünk

Alig tudunk valamit a koncentrációs táborokban elpusztult nők sorsáról – Kibic Magazin

Ezt a hiányt kívánja pótolni a 999 fogoly: Az első auschwitzi női transzport története című könyv. Az ENSZ döntése nyomán április 11-e lett a koncentrációs táborok felszabadulásának világnapja. 1945-ben ezen a napon érkeztek meg a felszabadító amerikai csapatok Buchenwaldba, de ahhoz, hogy ott még embereket találjanak, kellett a foglyok felkelése is, amely megakadályozta, hogy a koncentrációs tábor őrei legyilkolják az életben maradt húszezer embert.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp