Öt újabb helyszínen helyez el botlatóköveket a Mazsike

Tapolcán, Esztergomban, Pásztón, Jászberényben és Budapesten kerülnek elhelyezésre a holokauszt áldozatainak utolsó szabadon választott lakóhelye előtt lévő járdába süllyesztett emlékkövek.

A holokauszt áldozatainak utolsó szabadon választott lakóhelye előtt elhelyezett, járdába süllyesztett botlatókövekből ma már több mint 500 található hazánkban, áll a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) közleményében.

Botlatókövek Budapesten a Baross utca 92. számú ház előtt (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Günter Demnig német képzőművész, a botlatókő-koncepció megalkotója általában ragaszkodik ahhoz, hogy azokat személyesen helyezze el ami idén, a járványhelyzetre való tekintettel nem tudott megvalósulni. Helyette a Mazsike a helyi önkormányzatokkal együttműködésben végzi el ezt a nemes gesztust, szimbolikus és végső nyughelyet adományozva az áldozatok részére, írják.

2021 őszén az alábbi helyszíneken helyezik (és helyezték) el az emlékezés köveit: Tapolca (szept. 17), Esztergom (okt. 1), Pásztó (okt. 3), Jászberény (okt. 8), Budapest (okt. 15). Az esemény minden érdeklődő számára nyitottak. A pontos időpontok hamarosan szerepelni fognak az egyesület Facebook-oldalán. A botlatókövekről további információ az egyesület honlapján található.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp