Izraeli botrányfilm kapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Emmy-díjat

A palesztin terroristákat védő izraeli emberjogi ügyvédről szóló alkotás körül korábban kisebb politikai botrány alakult ki Izraelben.

Az ügyvéd című alkotás nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó Emmy-díjat. A film Lea Cemel izraeli emberjogi ügyvédről szól, aki lassan öt évtizede képvisel az izraeli bíróságokon palesztinokat, köztük terrorizmussal vádoltakat. Cemelt gyakran élesen bírálja az izraeli sajtó és a közvélemény, ennek ellenére ő továbbra is úgy véli, hogy az igazságszolgáltatás oldalán áll.

A 2019-ben készült film archív felvételeket tartalmaz korábbi ügyekről, amelyekben Cemel öt évtizedes pályafutása során részt vett. Valamint interjúkat Cemellel, munkatársaival és családtagjaival, köztük férjével, Michel Warschawskival, akit korábban terrorista szervezet támogatásával vádoltak meg, és akit szintén Cemel képviselt. Ezeken túl a film két kortárs ügyet is szorosan követ.

Az ügyvéd korábban már több díjat is elnyert, köztük a hazai Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál legjobb filmjének választották 2019-ben. Ugyanebben az évben a tel-avivi DocAviv fesztivál legjobb izraeli dokumentumfilmnek járó díját is elnyerte. Utóbbi kisebb politikai feszültséget okozott Izraelben.

A Cemelről szóló film győzelme miatt a DocAviv díját támogató nemzeti szerencsejáték vállalat, a Mifál HaPájisz jobboldali politikai nyomásra kihátrált a nyertesek finanszírozásából. A cég döntése nagy felháborodást keltett, ezért nem sokkal később visszavonta azt, és támogatta Az ügyvéd Oscar-díjra való jelölését. A filmet ugyan beválogatták az Oscar rövidített listájára, de a végső jelöltek közé már nem jutott be. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp