Izraelben meghalt a magyar zsidók ezreit megmentő Kasztner Rezső gyilkosa

Kasztner egyenesen Adolf Eichmannal tárgyalt, hogy 1684 zsidó elhagyhassa Budapestet egy vonaton. Az utasok előbb Bergen-Belsenben egy külön lágerbe, majd két ütemben Svájcba távozhattak fejenként ezer dollárért. Unokája ma Izrael közlekedési minisztere.

Izraelben 88 éves korában meghalt Zeév Ekstein, Kasztner Rezső gyilkosa.

Zeev Ekstein

Kasztner Rezső a budapesti zsidó mentési bizottság nevében 1944-ben tárgyalásokat folytatott a náci német hatóságokkal, melyeken teherautók, illetve pénz fejében a vidéki zsidók deportálása után a budapesti zsidók megmentését próbálta elérni.

Kasztner Rezső tárgyalásokat folytatott Adolf Eichmannal. Ennek eredményeként 1684 zsidó elhagyhatta Budapestet egy vonaton, amelynek utasai előbb Bergen-Belsenben egy külön lágerbe, majd két ütemben Svájcba távozhattak fejenként ezer dollárért.

A Kasztner-vonaton menekült meg többek között 40 rabbi, köztük az ismert Joel Teitelbaum szatmári haszid főrabbi, Szondi Lipót pszichiáter, Zsolt Béla és Komlós Aladár írók.

A mai napig ellentmondásos a megítélése

Ekstein az ötvenes években egy időben volt a Sin Bet belbiztonsági szolgálat ügynöke, és egy földalatti jobboldali szervezet tagja, amelynek megbízásából 1957-ben háza előtt Tel-Avivban halálosan megsebesítette pisztolyával Kasztner Rezsőt, aki mintegy két héttel később belehalt sebesülésébe.

Kasztner Rezső a második világháború után Izraelben telepedett le, ahol a baloldali Mapaj párt tisztviselője lett, és újságíróként dolgozott. Megölése előtt a jeruzsálemi körzeti bíróság határozata azt mondta ki, hogy Kasztner a háború idején együttműködött a nácikkal, és “eladta lelkét az ördögnek”.

Kasztner Rezső és lánya, Zsuzsi 1957-ben Tel-Avivban

Lelövése után tíz hónappal az izraeli legfelsőbb bíróság posztumusz felmentette a vádak alól, de kimondta, hogy a háború után segített több nácinak megmenekülni az igazságszolgáltatás elől. Kasztner Rezső a háború után több náci érdekében is vállalta a tanúságtételt, miután erre nekik ígéretet tett a vészkorszak idején.

Eksteint és két cinkostársát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a gyilkosságért, de 1963-ban kegyelmi úton kiszabadultak. A hétfőn elhunyt legfőbb tettes azt állította, hogy egy negyedik társuk is volt, akit azonban nem hallgattak ki.

Kasztner megítélése a mai napig vitákat vált ki Izraelben, vannak akik árulónak tekintik, mások az egyik legjelentősebb második világháborús zsidó-mentőnek tartják. Unokája, Meráv Michaeli, a szociáldemokrata párt jelenlegi elnöknője és közlekedési miniszter sokat tesz neve megtisztításáért.

Kapcsolódó cikkünk:

https://akibic.hu/2021/01/25/magyar-zsidomento-unokaja-lett-a-munkapart-elnoknoje-izraelben/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp