Mégis támogatja az USA az izraeli életeket védő Vaskupola-rendszert?

A döntés tegnap este azután jött, hogy napokon át úgy tűnt, a demokraták kihátrálnak a Vaskupola támogatása mögül, ami nagyon rossz üzenetnek számított volna azok szemében, akik a két ország szilárd szövetségében hisznek.

Napokig úgy tűnt, az amerikai Kongresszus demokratái 1 milliárd dollárral csökkentenék Izrael biztonságának egyik alappillérének számító Vaskupola nevű légvédelmi hálózat karbantartását.

A javaslat mögött nem csak a demokraták radikális balszárnya állt, hanem az a kényszer is, hogy más területeken is spórolni kell ahhoz, hogy Joe Biden amerikai elnök gigantikus fejlesztési tervére jusson elegendő forrás a járvány utáni nehezebb gazdasági helyzetben.

A Vaskupola rendszer lassan már 10 éve Izrael nemzetbiztonságának alappillére. Emberéleteket és vagyont óv meg a Gázából (és ritkábban Libanonból vagy Szíriából) érkező iszlamista támadásokkal szemben (rakéták, aknavetők, tüzérségi lövedékek). Ezen kívül hatására Izraelnek kevésbé kell durvább ellen-eszközöket bevetnie a támadókkal szemben, amely mindig a konfliktus teljes eszkalálódásához vezetett régebben.

Az afganisztáni kivonulás hatására ráadásul erősen megroppant az Egyesült Államok katonai pozíciója a Közel-Közép-Keleten, ezért az 1 milliárd dollár kivonása rossz üzenet lett volna, amely felbátoríthatja a terroristákat egyes szakértők szerint.

A The Jerusalem Post szerint a Vaskupola finanszírozása az amerikai pénzügyi támogatás nélkül is megoldódott volna (a kilőtt és sérült eszközöket kell újra és újra pótolni), de elsősorban nem pénzkérdésről lett volna szó.

A döntés jelzés lett volna Izrael számára, mennyire veheti komolyan az amerikai támogatással kapcsolatos ígéreteket. Az ügy mögött egyébként részben a Radikális Kvartett (4 progresszív képviselőnő – Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Ayanna Pressley) állt, akik rendre Izrael-ellenes lépésekre, bojkottra, kereskedelmi tilalmakra, illetve a palesztinok fokozott támogatására hívják fel az elnököt és a Kongresszust, és akár a republikánusokkal is összefognak céljaik elérése érdekében.

De a szavazáson végül elsöprő többséggel (420 igen – 9 nem) támogatták az 1 milliárd dolláros amerikai hozzájárulást a Vaskupola-rendszerhez. A 9 nemmel szavazó képviselő között 8 demokrata és egy republikánus volt.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök megköszönte a képviselőház széleskörű támogatását, amely azért is különösen fontos, mert izraeli információk szerint esély van arra, hogy atomfegyvert állítanak elő rövid időn belül. Az USA külügyminisztere  augusztusban személyesen nyugtatta meg az izraeli vezetőket arról, hogy megvédik a zsidó államot Iránnal szemben, amelynek egyik konkrét alappillére a Vaskupola működéséhez való amerikai hozzájárulás.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp