Nincsen külön férfi vagy női munka, asztalokat rámolni mindenki tud

A Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta Ungt Kurage (Fiatal Kurázsi) díjat most először magyar fiatalok is átvehették. Bozsó Borbála számára magától értetődő, hogy az emberek egyenlő jogokkal és lehetőségekkel kell, hogy rendelkezzenek.

A 2021-es Ungt Kurage-díj egyik magyar nyertese a most 18 éves Bozsó Borbála, aki jelenleg a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium tanulója. Szeret olvasni, sorozatokat nézni, mint bárki más, emellett azonban két helyen is önkénteskedik.

Bozsó Borbála (Fotó: Kibic)

Véleményével, meglátásaival, tapasztalataival a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkáját segíti. Mivel az alapítvány legfőbb célcsoportja a 24 éven aluli fiatalok, ezért leginkább az ebben az életkorban lévők tudják eldönteni, hogy egy kampány tényleg ezt a korosztályt szólítja-e meg. Ezen kívül tagja az Amnesty International Magyarország ifjúsági klubjának, ahol kampányok, kerekasztal-beszélgetések, események, programok megszervezésében vesz részt.

Az Ungt Kurage-díjról először az Amnestyn keresztül értesült, ahol a svéd nagykövetség tartott egy workshopot a Magyarországon teljesen újdonságnak számító elismerésről. Az elhangzottak nagyon megérintették, és mivel megszólítva érezte magát, ezért ő maga jelentkezett a díjra, bár hivatalosan az anyukája volt a jelölő fél. Már annak nagyon örült, hogy bekerült a második fordulóba, ahol Wallenberggel és a civil kurázsival kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a jelölteknek.

A díj elnyerésében nagy szerepet játszott az a tevékenység, amelyet önkéntesként a két civil szervezetnél végez. Az aktivizmus élete részét képezi, fontosnak tartja a kiállást a bajba jutott, meg nem értett emberek mellett, és hogy felszólaljunk a társadalmi igazságtalanságok ellen.

Az Ungt Kurage zsűrijének indoklása szerint a fentieken túl Borbála elkötelezetten támogatja a fiatalok szexuális zaklatása elleni küzdelmet, valamint az LMBTQIA+-jogok és a nemek közötti egyenlőség kérdését. Számára magától értetődő, hogy nemtől, fajtól vagy nemzeti származástól függetlenül az emberek egyenlő jogokkal és lehetőségekkel kell, hogy rendelkezzenek.

Az iskolában például egy fizikaórán át kellett rendezniük a tantermet, és miközben az asztalokat pakolták, az egyik fiú osztálytársa odaszólt a lányoknak: hagyják az asztalokat, ez férfi munka. „Megtorpantam egy percre, és megkérdeztem tőle, hogy ezt miért mondta, és hogyan értette” – emlékszik vissza. Feministaként úgy gondolja, nincsen külön férfi vagy női munka, asztalokat rámolni ugyanis mindenki tud.

Bozsó Borbála úgy véli, a magyar fiatalok szívesen aktivizálódnának, de erre kevés a lehetőség idehaza, ezért is tartja jó kezdeményezésnek az Ungt Kurage-díjat, ami szerinte egy jó lehetőség arra, hogy a sok sportesemény mellett a közösségért tett munkát is értékeljük.

A díjra való jelentkezés lehetősége egyfajta motivációt jelenthet a fiatalok számára, hogy igenis megéri olyan aktivizmussal tölteni a szabadidejüket, amit mások nem feltétlenül értékelnek annyira. Az Ungt Kurage magyarországi jövőjével kapcsolatban bizakodó, abban reménykedik, talán nálunk is létrejöhet egy olyan közösség, amely bekapcsolódhat a díj nemzetközi vérkeringésébe.

Kapcsolódó cikkek:

Magyar fiatalok viszik tovább Raoul Wallenberg örökségét – Kibic Magazin

A több ezer zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta azt a Ungt Kurage (Fiatal Kurázsi) elnevezésű svéd díjat, amelyet most először magyar fiatalok is megkaptak. A svéd Raoul Wallenberg Akadémia 2015-ben hozta létre az Ungt Kurage-díjat olyan fiatalok számára, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot.

A változás érdekében tudatosítani kell az emberekben, miért rossz az, amit tesznek – Kibic Magazin

A Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta Ungt Kurage (Fiatal Kurázsi) díjat most először magyar fiatalok is átvehették. Kocsis Boglárka a gyűlöletbeszéd veszélyeire hívta fel osztálytársai figyelmét. Az Ungt Kurage-díj 19 éves magyar nyertese, Kocsis Boglárka Győrben él, ahol idén végzett a Forrás Waldorf Gimnáziumban, jelenleg Bécsben egy nyolc hónapos intenzív német nyelvkurzuson vesz részt.

A civil kurázsi a magyar társadalomban is jelen van – Kibic Magazin

A svéd Raoul Wallenberg Akadémia olyan fiatalok számára alapította az Ungt Kurage-díjat, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot. A díjra ettől az évtől magyar fiatalokat is lehet jelölni. Az Ungt Kurage-díjról és a civil kurázsi fontosságáról Horváth-Lindberg Judittal beszélgettünk. Horváth-Lindberg Judit hét éve önkénteskedik a svédországi Raoul Wallenberg Akadémián, a fiataloknak szóló Ungt Kurage-díj svédországi nyertesivel rendszeresen találkozott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp