A zsidó hárfaművész, aki az első nőként szerepelt egy Beatles albumon

Sheila Bromberg még akkor sem tudta, hogy történelmet ír, amikor egy liverpooli akcentussal beszélő férfi szólalt meg a háta mögött, ugyanis előzetesen senki sem közölte vele, hogy egy Beatles album felvételére hívták el. 

Sheila Bromberg a hatvanas években sikeres és keresett hárfaművész volt Londonban. De így sem tudta visszautasítani, amikor egy nap felkérést kapott, hogy vegyen részt egy este 9 órától éjfélig tartó felvételen az EMI Abbey Road stúdiójában. Elvégre egyedülálló anya volt két kisgyermekkel.

Még akkor sem tudta, hogy történelmet ír, amikor egy liverpooli akcentussal beszélő férfi szólalt meg a háta mögött, ugyanis előzetesen senki sem közölte vele, hogy egy Beatles album felvételére hívták el.

– Nos, mi van a pöttyökön? – kérdezte Paul McCartney, aki nem tudott kottát olvasni, viszont szerette volna hallani, hogyan játssza el Bromberg azt a partitúrát, amelyet McCartney Mike Leander zenei hangszerelőnek diktált.

Bromberg, aki augusztus 17-én, 92 éves korában halt meg, az első nő volt, aki szerepelt egy Beatles -albumon. Ő játszotta a „She’s Leaving Home” hárfakíséretét a Bors őrmester c. albumon.

Bromberg Londonban született. Apai nagyapja neves zsidó zenész volt Ukrajnában, mielőtt a pogromok miatt elmenekült, apja és fia pedig zenekari zenészek voltak.

Bromberg más előadókkal, például Frank Sinatrával, Dusty Springfielddel és a Bee Gees-zel is készített felvételeket. Fellépett a „Monty Python Flying Circus” című műsorában, ahol talicskán hárfázott, és két James Bond-film filmzenéjének megalkotásában is részt vett.

Kilenc brit fontot, mai pénzen számolva körülbelül 139 fontot, azaz nagyjból 57000 forintot kapott a Beatles-albumon végzett munkájáért.

Sokáig zavarta, amiért sokak ezt a dalt tekintik a karrierje csúcsának.

– Négy zenei sáv miatt vagyok híres – mondta egyszer. – Kicsit bizarrnak találom.

De amikor nyugdíjba vonult Lane Endben, Buckinghamshire falujában, már kényelmesebben érezte magát a szerepében.

2011-ben élőben szerepelt a BBC stúdiójában Ringo Starral együtt, akit azzal lepett meg, hogy hárfán adta elő a „Yellow Submarine”-t, amely az egyike annak a néhány dalnak, amit a dobos énekelt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp