Több mint százezer áldozat neve látható Amszterdam legújabb holokauszt-emlékművén

A Nevek Holokauszt Emlékművet vasárnap avatták fel a város zsidó kulturális negyedének közelében. Az emlékmű téglafalakból áll, a téglákon pedig egy-egy áldozat neve olvasható.

Egy új holokauszt-emlékművet avattak fel vasárnap Amszterdamban, amely 102 ezer holland holokauszt-áldozat nevét tartalmazza, és amelyet a híres zsidó építész, Daniel Libeskind tervezett. Az avatáson részt vett Femke Halsema, a város polgármestere, Mark Rutte miniszterelnök és Vilmos Sándor holland király.

Az áldozatok hozzátartozói megkönnyebbülten nyilatkoztak az emlékmű felavatása kapcsán. Judith Krant, egy helyi tanárnő a Het Parool holland napilapnak felidézte édesanyja fájdalmát, amiért nem volt sírja egész családjának, amely tagjait különböző kelet-európai haláltáborokban gyilkoltak meg. Amikor Krant Lengyelországban járt, édesanyja megkérte, hogy helyezzen el egy-egy koszorút Majdanekben és Sobiborban a rokonok emlékére. „Most már elmehetek a Nevek Emlékműhöz” – mondta Krant.

Néhány helyi lakos tiltakozott az emlékmű megépítése ellen, mert elmondásuk szerint szerették volna megőrizni a zöld területet a parkban, ahol most az emlékmű áll. Amszterdamban egyébként több más emlékmű is őrzi a holokauszt áldozatainak emlékét, köztük a zsidó ellenállás emlékműve, amely Amszterdam egykori zsidó negyedében, az Amstel folyó partján található.

A Nevek emlékmű felavatásáért aktivisták és a holland Auschwitz Bizottság nevű civil szervezet 15 éven át küzdött. Azt szerették volna elérni, hogy Hollandiában, ahol a holokauszt során az ország elvesztette zsidó lakosságának több mint 75 százalékát, egy újabb jelentős emlékművet állítsanak az áldozatoknak.

A hollandiai zsidók, akiknek Budapest volt a mennyország a holokauszt idején – Kibic Magazin

89 zsidó érkezett Hollandiából a II. világháború idején Budapestre, ahol többségük túlélte a holokauszt borzalmait. A történetükről nemrég dokumentumfilm készült. 1942-ben 89 zsidónak sikerült a németek által megszállt Hollandiából Budapestre menekülnie. Erre úgy volt lehetőségük, hogy többségük családja korábban pont Magyarországról költözött át Hollandiába, így magyar állampolgárságuk segítségével tudtak felkerülni a Budapestre tartó vonatra.

Az emlékmű mintegy 15 millió euróba (5,3 milliárd forint) került. Az összeg több mint felét a holland kormány biztosította, a többit az önkormányzat és magánadományozók adták össze.

Daniel Libeskindnek, a most átadott emlékmű tervezőjének olyan épületek főződnek a nevéhez, mint a berlini Zsidó Múzeum vagy a koppenhágai Dán Zsidó Múzeum. Továbbá számos más kiemelkedő zsidó és nem zsidó helyszín és emlékmű tervezőjeként ismert. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp