Több mint százezer áldozat neve látható Amszterdam legújabb holokauszt-emlékművén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Nevek Holokauszt Emlékművet vasárnap avatták fel a város zsidó kulturális negyedének közelében. Az emlékmű téglafalakból áll, a téglákon pedig egy-egy áldozat neve olvasható.

Egy új holokauszt-emlékművet avattak fel vasárnap Amszterdamban, amely 102 ezer holland holokauszt-áldozat nevét tartalmazza, és amelyet a híres zsidó építész, Daniel Libeskind tervezett. Az avatáson részt vett Femke Halsema, a város polgármestere, Mark Rutte miniszterelnök és Vilmos Sándor holland király.

Az áldozatok hozzátartozói megkönnyebbülten nyilatkoztak az emlékmű felavatása kapcsán. Judith Krant, egy helyi tanárnő a Het Parool holland napilapnak felidézte édesanyja fájdalmát, amiért nem volt sírja egész családjának, amely tagjait különböző kelet-európai haláltáborokban gyilkoltak meg. Amikor Krant Lengyelországban járt, édesanyja megkérte, hogy helyezzen el egy-egy koszorút Majdanekben és Sobiborban a rokonok emlékére. „Most már elmehetek a Nevek Emlékműhöz” – mondta Krant.

Néhány helyi lakos tiltakozott az emlékmű megépítése ellen, mert elmondásuk szerint szerették volna megőrizni a zöld területet a parkban, ahol most az emlékmű áll. Amszterdamban egyébként több más emlékmű is őrzi a holokauszt áldozatainak emlékét, köztük a zsidó ellenállás emlékműve, amely Amszterdam egykori zsidó negyedében, az Amstel folyó partján található.

A Nevek emlékmű felavatásáért aktivisták és a holland Auschwitz Bizottság nevű civil szervezet 15 éven át küzdött. Azt szerették volna elérni, hogy Hollandiában, ahol a holokauszt során az ország elvesztette zsidó lakosságának több mint 75 százalékát, egy újabb jelentős emlékművet állítsanak az áldozatoknak.

A hollandiai zsidók, akiknek Budapest volt a mennyország a holokauszt idején – Kibic Magazin

89 zsidó érkezett Hollandiából a II. világháború idején Budapestre, ahol többségük túlélte a holokauszt borzalmait. A történetükről nemrég dokumentumfilm készült. 1942-ben 89 zsidónak sikerült a németek által megszállt Hollandiából Budapestre menekülnie. Erre úgy volt lehetőségük, hogy többségük családja korábban pont Magyarországról költözött át Hollandiába, így magyar állampolgárságuk segítségével tudtak felkerülni a Budapestre tartó vonatra.

Az emlékmű mintegy 15 millió euróba (5,3 milliárd forint) került. Az összeg több mint felét a holland kormány biztosította, a többit az önkormányzat és magánadományozók adták össze.

Daniel Libeskindnek, a most átadott emlékmű tervezőjének olyan épületek főződnek a nevéhez, mint a berlini Zsidó Múzeum vagy a koppenhágai Dán Zsidó Múzeum. Továbbá számos más kiemelkedő zsidó és nem zsidó helyszín és emlékmű tervezőjeként ismert. (JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp