Szukotra készülnek a tíz elveszett törzs egyikének leszármazottai Indiában

A Bnei Menashe közösség tagjai ápolják a 2700 éves zsidó hagyományt, és abban reménykednek, hogy a hosszú “sivatagi” vándorlás után egy napon végre visszatérhetnek majd Izraelbe.

Ahogyan a zsidók ezrei szerte a világon, az északkelet-indiai Bnei Menashe közösség tagjai is készülnek a szukkot ünnepére ezen a héten.

A közösség azért imádkozik az ünnepen, hogy visszatérhessenek Izrael földjére.

“A Bnei Menashe még Északkelet-India legtávolabbi területein is megőrzi a szukkah építésének ősi hagyományát, és mindannyian azt reméljük, hogy jövőre kiérdemeljük azt, hogy megérkezzünk Izraelbe” – mondta Michael Freund, a Shavei Israel alapítója és elnöke.

A Shavei Israel egy nonprofit szervezet, amelyet 2002-ben alapított Freund, aki alijázott az Egyesült Államokból, és azon dolgozik, hogy erősítse a kapcsolatokat Izrael Állam és a világ zsidó közösségei között.

“Ennek a különleges közösségnek a története megható és inspiráló, amely generációk óta őrzi kapcsolatát Izrael népével és Izrael földjével. És szeretnék mindenkinek boldog Szukkotot és boldog új évet kívánni” – mondta Freund a jpost.com-nak.

A nemzedékeken át öröklődő hagyomány szerint a Bnei Menashe a Menashe törzs leszármazottainak tartja magát, egyike annak a tíz törzsnek, amelyet az első templomi időszak végén az asszír király több mint 2700 évvel ezelőtt elűzött Izraelből. Shlomo Atar volt szefárd főrabbi 2005-ben hivatalosan elismerte a közösséget, amely akkor összesen mintegy 10 000 személyt számlált, de szerinte a közösség tagjainak hivatalos betérésen kellene átesni zsidóságuk teljes elismeréséhez.

Azóta mintegy 4500 ember alijázott a Bnei Menashe közösségből Izraelbe a Shavei Izrael jóvoltából, és körülbelül még 6 ezren várnak Indiában arra, hogy alijázhassanak a zsidó államba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp