Az USA arra biztatja az arab országokat, hogy normalizálják a kapcsolatot Izraellel

Izrael egy évvel ezelőtt normalizálta diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel az Ábrahám-egyezmények keretében.

Az Egyesült Államok arra bátorítja az arab országokat, hogy normalizálják Izraelhez fűződő kapcsolatukat – mondta pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon a virtuális találkozón, amelyet az Ábrahám-egyezmények aláírásának egyéves évfordulója alkalmából rendeztek.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter találkozója az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével Abu Dhabiban

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait – az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával – a washingtoni Fehér Házban, Donald Trump akkori amerikai elnök közvetítésével. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalba lépése óta ez volt az első magas szintű találkozó, amelyen a volt republikánus elnök diplomáciai sikereként emlegetett Ábrahám-egyezményekről tárgyaltak.

A találkozón – amelyen Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, valamint Marokkó magas rangú tisztviselői is részt vettek – Blinken kiemelte a megállapodás diplomáciai és gazdasági előnyeit. „A mostani kormány építeni fog az előző adminisztráció azon sikeres törekvésére, amely a normalizáció elősegítéséről szólt” – fogalmazott a tárcavezető.

Blinken azt mondta: az Egyesült Államok támogatja és elősegíti Izrael egyre erősödő kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Marokkóval, valamint Szudánnal, Egyiptommal és Jordániával is. A külügyminiszter hozzátette: Washington több országot is arra ösztönöz, hogy kövessék a példát. „Bővíteni akarjuk a békés diplomácia körét” – fogalmazott.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter egyetértett amerikai kollégájával: „Az Ábrahám-egyezmények klub nyitott új tagok számára is” – fogalmazott, és arról is beszámolt, hogy Izrael becslései szerint a megállapodások 650 millió dollár hasznot termeltek a közvetlen kereskedelemben.

„A következő néhány évet az infrastruktúra, elsősorban a víz, az energia, a biztonság, az élelmiszer, az összeköttetés stratégiai fejlesztésének szenteljük, és mindez regionális szinten fog megtörténni. A koronavírus-járvány megtanított mindannyiunkat, hogy nincs olyan, hogy helyi probléma vagy helyi kihívás, minden kihívás és minden probléma globális” – tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

Az Emírségek és Bahrein is részt vett a Siratófalnál rendezett hanuka ünnepségen – Kibic Magazin

A Siratófal főrabbija hanukai csodaként írta le az eseményt. Az Egyesül Arab Emírségek és Bahrein küldöttei is részt vettek hétfő este a Siratófalnál álló központi menóra gyertyagyújtási ceremóniáján Jeruzsálemben, írja a The Times of Israel. Shmuel Rabinovitch, a Siratófal főrabbija üdvözölte a delegációkat, és örömét fejezte ki, hogy közösen tudnak ünnepelni a zsidó állammal és a zsidókkal.

Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter előre rögzített üzenetében az izraeli-palesztin konfliktus „igazságos és átfogó megoldására” való törekvésről beszélt. Zajáni az elmúlt évet csak „egy folyamat kezdetének” nevezte, és kiemelte, hogy fontos az együttműködés előnyeinek bemutatása a többi ország számára. „Be kell mutatnunk, hogy a valódi regionális béke, az egymásra utaltság és jólét mit jelenthet a gyakorlatban a Közel-Kelet minden népének életében” – fogalmazott a bahreini tárcavezető.

Neszer Burita, Marokkó külügyminisztere az Egyesült Államok, Marokkó és Izrael közötti, tavaly decemberben kötött megállapodást méltatta, amely – mint mondta – jól mutatja a VI. Mohamed marokkói uralkodó és az országban élő nagy zsidó közösség közötti kapcsolatok elmélyülését. Burita kiemelte, hogy a megállapodás aláírása óta Marokkó és Izrael több fontos egyezményt is kötött, egyebek között a diplomácia, a gazdaság, az ipar és az idegenforgalom területén.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp