A változás érdekében tudatosítani kell az emberekben, miért rossz az, amit tesznek

A Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta Ungt Kurage (Fiatal Kurázsi) díjat most először magyar fiatalok is átvehették. Kocsis Boglárka a gyűlöletbeszéd veszélyeire hívta fel osztálytársai figyelmét.

Az Ungt Kurage-díj 19 éves magyar nyertese, Kocsis Boglárka Győrben él, ahol idén végzett a Forrás Waldorf Gimnáziumban, jelenleg Bécsben egy nyolc hónapos intenzív német nyelvkurzuson vesz részt. Szeret utazni, kirándulni, mindene a színház, ezért kimondottan rosszul viselte a Covid miatti bezártságot. A 12. éves waldorfos vizsgaprojektjeként a rasszizmus témáját választotta, előadásában a saját tapasztalatait osztotta meg.

Kocsis Boglárka (Fotó: Kibic)

A díjról egy ismerősén keresztül hallott, és miután a Kibic Magazinban utána olvasott édesanyja beküldte a nevezését. Jó érzéssel töltötte el, amikor megtudta, hogy a pályázata bekerült a legjobbak közé, amelyeket elküldtek Svédországba további elbírálásra. A díj elnyerését pedig egy igazán pozitív élményként élte meg a járvány miatti bezártságot követően.

A zsűri indoklása szerint Boglárka azért kapta a díjat, mert a gyűlöletbeszéd veszélyeire hívta fel osztálytársai figyelmét. Felszólalt, amikor néhány osztálytársától az ellenségességre bátorító szófordulatot és az összeesküvés-elméletekből ismerős, zavaró üzeneteket halott. Esszét írt a gyűlöletbeszéd következményeiről, melyet egy figyelemfelkeltő és élénk tantermi beszélgetés követett. Tevékenységének eredményeként osztálytársai nagyobb tisztelettel és toleranciával fordultak egymás felé.

Feltűnt neki ugyanis hogy osztálytársai gyakran használják a gyűlöletbeszéd egyes elemeit, és hogy a minket körülvevő gyűlöletbeszéd a fiatalok személyiségének is részévé válik. Az utcai plakátokról jól ismert üzenetek köszöntek vissza az osztályban arról, hogy kit és hogyan kéne megállítani, illetve kik ellen is kellene védekezni. Az osztálytársak pedig úgy használták ezeket az üzeneteket a mindennapokban, hogy nem is vették észre, egy tudatos manipuláció áldozatai lettek.

Kocsis Boglárka ezt felismerve az iskolában előadást tartott a témával kapcsolatban több osztály előtt. Az előadás során ismertette, hogy mi is az a gyűlöletbeszéd, majd megkérte a diákokat, hogy rajzoljanak plakátokat arról: védjük meg Lúdas Matyit Döbrögitől.Az ötletet egy újságban olvasta, és szerette volna ő is megvalósítani. Miután a plakátok nagy részén a gyűlöletbeszéd ismert elemei jelentek meg, szembesítette a diákokat a problémával. Véleménye szerint, csak úgy lehet változást elérni, ha tudatosítjuk az emberekben, hogy mit is csinálnak valójában, és miért rossz az, amit tesznek.

Az Ungt Kurage-díjat azért látja fontosnak, mert erőt adhat azoknak, akik azért nem mernek valami mellett kiállni, mert attól félnek, hogy egyedül maradnak ezzel. Viszont ha tudnak róla, hogy létezik egy olyan közösség, amely tagjai pont ugyanúgy gondolkodnak, ahogyan ők, az bátorítást adhat a számukra. Abban reménykedik, hogy a jövőben talán Magyarországon is olyan rangra emelkedhet az Ungt Kurage, mint Svédországban, ahol Viktória svéd királyi hercegnő személyesen vett részt a díjátadó ünnepségen. Úgy véli, hogy ez valóra válhasson, az rajtuk, a díj első két magyar nyertesén is múlik.

Magyar fiatalok viszik tovább Raoul Wallenberg örökségét – Kibic Magazin

A több ezer zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta azt a Ungt Kurage (Fiatal Kurázsi) elnevezésű svéd díjat, amelyet most először magyar fiatalok is megkaptak. A svéd Raoul Wallenberg Akadémia 2015-ben hozta létre az Ungt Kurage-díjat olyan fiatalok számára, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp