Jom Kipurkor akart felrobbantani egy zsinagógát egy szír fiatal Németországban

„El kell távolítani mindenkit, aki terrorcselekményre készül német földön. Ezt képviseljük, méghozzá világosan, egyértelműen”, mondta a német jobbközép a CDU/CSU kancellár-jelöltje.

Pokolgépes merényletet tervezett a helyi zsinagóga ellen egy 16 éves fiú az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Hagenben. Arra készült, hogy a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jom kipur alkalmából tartott ünnepség alatt hajtja végre a robbantásos támadást.

A fiút szerda este fogták el. Egy külföldi hírszerző szervezettől kapott információk révén jutottak a nyomára, miután egy zsinagóga elleni robbantásos merényletről kommunikált egy online chatalkalmazásban.

A hageni zsinagógánál szerda este a környéket lezárták, a zsinagógában tervezett istentiszteletet és ünnepséget lemondták. Robbanószer keresésére idomított kutyákat is bevetettek. Közvetlen veszélyre utaló jeleket nem tártak fel.

A hageni rendőrség csütörtöki közleménye szerint az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe a városban, köztük egy 16 éves fiatalt.

Armin Laschet tartományi miniszterelnök, a  CDU/CSU jobbközép pártszövetség kancellárjelöltje a gyanúsított származásával kapcsolatban aláhúzta, hogy ha egy külföldi beilleszkedik, megtanul németül és munkát vállal, akkor maradhat az országban. Viszont el kell távolítani mindenkit, aki terrorcselekményre készül német földön. Ezt képviseli a CDU/CSU, méghozzá világosan, egyértelműen – mondta Armin Laschet.

Azzal kapcsolatban, hogy 2019 októberében szélsőjobboldali indíttatású támadás érte a hallei zsinagógát, hozzátette, hogy a szélsőséges iszlamizmus mellett a szélsőjobb és a szélsőbal is fenyegetést jelent.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp