Holokauszttagadó ex-jobbikossal kampányol a Fidesz Debrecenben

Ágoston Tibor volt Magyarországon az első, akit holokauszttagadás miatt jogerősen elítélt a bíróság.

A debreceni Fidesz egyik videójában Ágoston Tibor, a Jobbik korábbi önkormányzati képviselője beszél a kormánypárt Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű kampányának támogatásáról, vette észre a Debreciner hírportál. A lap megjegyzi, hogy a Facebookon elérhető videóban a fideszesek arról nem tesznek említést, hogy Ágostont 2016-ban holokauszttagadás miatt jogerősen elítélte a Debreceni Törvényszék.

 

A bíróság indoklása szerint Ágoston 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben egy jobbikos rendezvényen, amikor szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a következőket mondta a holokausztról:

„Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés.”

Ágostont, aki ellen a Tett és Védelem Alapítvány feljelentése nyomán indult eljárás, 750 ezer forintos pénzbírságra ítélte a bíróság. Az elítélt a kirótt büntetést 50 ezer forintos havi részletekben törleszthette, ám ha egy részletet is elmulasztott volna befizetni, úgy fogházban letöltendő elzárással büntethető lett volna.

Ágoston 2017-ben a debreceni közgyűlés jobbikos önkormányzati képviselőjeként egy hátrányos helyzetű roma fiatal támogatása elleni felszólalásában azt javasolta, „hozzanak neki létre egy felzárkóztató programot Rostás Winnetou néven”. Ezt követően Ágoston kilépett a Jobbikból.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp