Meghagynák a 12. kerületi Turul-szobrot az ellenzéki jelöltek, de nem engednék, hogy náci találkozóhely legyen

A nyilas tömeggyilkosságok helyszínének közelében felállított emlékműről is beszéltek az ellenzéki előválasztáson a hegyvidéki körzetben elinduló jelöltek.

A Partizán YouTube-csatornán vitáztak hétfőn a hegyvidéki körzetben indulni szándékozó ellenzéki jelöltek. A vitát moderáló Gulyás Márton a 12. kerületben felállított Turul-szobor sorsáról is megkérdezte a politikusokat.

A 12. kerületi Turul-szobor (Fotó: Christo / Wikimedia Commons)

A Telex összefoglalója szerint mindhárom jelölt egyetértett abban, hogy a szobornak a helyén kell maradnia. Az Új Világ Néppárt színeiben induló Visi Piroska, arról beszélt, hogy a Turul-szobor a „fars, dilettáns, tudománytalan és empátia nélküli emlékezetpolitika” állatorvosi lovaként működik. Mivel szerinte a társadalmunk nem számolt el a múltjával, a szobor a „hülyeség mementója”, és azért kell meghagyni, hogy arra emlékeztessen, ahogy nem szabad bánni az áldozatokkal.

Az LMP által is támogatott DK-s Komáromi Zoltán bizonytalan a Turul-szobor ügyében, mert ha azt „erőből” lebontanák, akkor ugyanazt követnék el, mint azok, akik a szobrot „erőből” hozták létre. Ezért az javasolta, hogy valahogyan tegyék súlytalanná a szobrot, akadályozzák meg azt, hogy a nácik találkozóhelye lehessen, és felvetette egy helyi népszavazás lehetőségét is, ahol a lakók dönthetnének a szobor sorsáról.

A momentumos Hajnal Miklós – akit az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik is támogat – nem tartja jó ötletnek a népszavazást, mert túlságosan megosztó kérdésről van szó. Hajnal szerint a békítő, konszenzusos megoldás az lenne, ha a szobor maradhatna a helyén, de az önkormányzat elismerné azokat a hibákat, amiket a szoborállítás kapcsán elkövetett, és azokért bocsánatot is kérne. Emellett arról beszélt, hogy meg kellene teremteni a nyilasterror most még szinte teljesen hiányzó helyi emlékezetét a 12. kerületben.

A hegyvidéki önkormányzat tavaly már úgy döntött, hogy bocsánatot kér a Turul-szobor miatt, amelyet a II. világháború áldozatainak emlékére állítottak 2005-ben, és amire nyilas tömeggyilkosok neve is felkerült, köztük Pokorni Zoltán polgármester nagyapjáé. A kerület képviselő-testület határozata szerint átminősítenék a szobrot I. világháborús emlékműnek.

Pokorni Zoltán később azonban már arról beszélt, hogy mégse minősítenék át a szobrot, ami marad úgy ahogy most van, de részletes útmutatót tennének mellé, amely elmagyarázná, hogy „minek a szimbóluma és minek a története”.

A Turul-szobrot nem messze állították fel attól a Maros utca 16. szám alatt található helyszíntől, ahol 1945. január 12-én a Chevra Kadisa Budai Izraelita Szentegylet Gyógyintézet elnevezésű kórházának 84 betegét, orvosát és ápolóját gyilkolták meg a nyilasok.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp