Magyarországi zsinagógákról nyílik kiállítás Stuttgartban

Az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című kiállítás 17 tablón keresztül mutatja be a hazai zsidóság szakrális épületeit, a műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tájékoztatása szerint 2021-ben Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat rendezvényeinek, amelynek részeként a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ felkérésére az MMA és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítást készített Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik címmel a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről.

A szegedi zsinagóga (Fotó: Rosta Tibor/MTI)

A tárlaton a középkorból megismerhetőek a soproni zsinagógák, a kora-újkorból pedig Mád barokk zsinagógája. Az anyagnak részét képezi az óbudai klasszicista zsinagóga története és rekonstrukciója is, kitekintéssel a bajai zsinagógára. Hangsúlyos elemként jelennek meg a pesti zsidó háromszöget alkotó Dohány, Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógák.

A stuttgarti Magyar Kulturális Központba ellátogatók megismerhetik többek között a 19. században épült győri, szegedi, valamint a nemrég felújított szabadkai zsinagógákat is. Az eseményen egy modern zsinagóga, a budapesti Hősök Temploma mellett a Teleki téri lakászsinagóga is megjelenik – emlékeztet a kommüniké.

A kiállításon továbbá megtekinthetőek egyebek mellett az Óbudai Zsinagóga Gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak is, valamint részletek láthatóak a Teleki téri mesék című, 2014-ben készült filmtrilógiából is, mely az utolsó józsefvárosi, Közép-Európában is egyedülálló imaház közösségének életét mutatja be.

Kielégítőnek mondható a magyarországi zsinagógák állapota – Kibic Magazin

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói először készítettek átfogó vizsgálatot a Magyarországon fellelhető zsinagógákról. Megállapításaikat egy most megjelent beszámolóban tették közre. A Jeruzsálemi Héber Egyetem Zsidó Művészeti Központ (CJA) néven működő kutatóintézete a napokban hozta napvilágra a Jelentés a magyarországi kutatásról 2018-2019 és a Magyarországon fennmaradt zsinagógaépületek teljes listája című beszámolóját, amelyben az intézet munkatársai egy átfogó képet adnak a hazai zsinagógák jelenlegi állapotáról.

A megnyitó eseményen köszöntőt mond B. Szabó Dezső, a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ igazgatója, Almássy Kornél a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója, valamint Székely-Gyökössy Szabolcs, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkár-helyettese. A szakmai bevezetőt mond Oszkó Ágnes Ivett kurátor.

A tárlaton, amely szeptember 20-tól október 31-ig látható a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központban, a kiállított tablókon szereplő illusztrációkat egynyelvű, német videófelvételek egészítik ki, melyeket QR-kódokon keresztül tölthetnek le a látogatók mobilkészülékeikre. A kiállítást a tervek szerint vándorkiállítás jelleggel a jövőben több magyar intézetben is bemutatják – áll az összegzésben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp