Veszélyt jelentene az iráni focistára és családjára, ha Izraelben pályára lépne

A holland Feyenoord labdarúgócsapat a jövő héten vendégjátékra érkezik Izraelbe, azonban iráni játékosa nem lesz ott a keretben.

A jövő hét kedden rendezik meg Izraelben a Maccabi Haifa és a Feyenoord közötti mérkőzést az UEFA Európa Konferencia Liga első fordulójának keretében. A meccset a szerda este kezdődő jom kippur miatt előrehozta az európai labdarúgó-szövetség, de a mérkőzés kapcsán a One nevű izraeli sportlap egy másik érdekességre is felhívta a figyelmet.

Alireza Jahanbakhsh az iráni válogatott edzésén (Fotó: Wikimedia Commons)

A holland csapat ugyanis nem nevezte a keddi találkozóra iráni játékosát, Alireza Jahanbakhsht, aki így politikai okok miatt fogja kihagyni a mérkőzést. Ez nem az első alkalom, hogy Jahanbakhsh nem áll ki egy izraeli csapat ellen, 2016-17-ben az Európa-ligában a Maccabi Tel-Aviv elleni két meccset is bojkottálta, akkor a szintén holland AZ Alkmaar játékosaként.

Akkori edzője, John van den Brom erről azt nyilatkozta, hogy az egész szituáció új volt a számukra, és végül azért döntöttek úgy, hogy nem nevezik az iráni játékost az izraeli csapat elleni mérkőzésre, mert az veszélyeztette volna Jahanbakhsh és családja személyes biztonságát. Ami mellett eltörpül a sportszerűség fontossága.

Az iráni rezsim szigorúan tiltja a sportolói számára, hogy izraeliekkel versenyezzenek. Emiatt eddig leginkább a cselgáncsozóknak gyűlt meg a baja a nemzetközi szövetséggel, amely emiatt eltiltotta a versenyzéstől az iráni dzsúdósokat, akik így az olimpián sem vehettek részt.

Mégis mit keresnek ezek az izraeliek Európában? – Kibic Magazin

Idén kétszer is találkozhattak magyar és izraeli focicsapatok az európai kupasorozatokban, így aztán elég sokszor felmerülhetett az égető kérdés: mit is keresnek egy alapvetően Ázsiában található ország csapatai az európai kupákban? „Mehetünk Ázsiába…”, „Jeruzsálem mióta van Európában?”, „Még jó hogy Európa liga a neve…”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp