Egy arab és egy zsidó férfi együtt gyászolja a lodi erőszakban elveszetett szeretteiket

Yigal Yehoshuát arabok ölték meg, Mussa Hassunát zsidók. Közvetlen rokonaik mégis a barátságban találták meg a vigaszt. Az izraeli igazságszolgáltatás viszont nagyon eltérően bánik a két családdal.

Együtt gyászol két izraeli férfi, akik elvesztették közeli hozzátartozóikat, amikor idén májusban a Hamász megtámadta Izraelt, és fellángolt az erőszak az olyan vegyes etnikumú izraeli városokban, mint Lod. A gyász összeköti ezt a két férfit, ám az igazságszolgáltatás terén hatalmas szakadék tátong közöttük.

Az arab Malek Hassuna elmondta, hogy 31 éves fiát, Mussa-t május 10-én zsidó lőtték le. A férfinak három gyereke, felesége volt.

A zsidó Effi Yehoshua elmondta, hogy 56 éves öccsét, Yigalt arabok ölték meg. Felesége és két gyermeke gyászolja.

Hét arab gyanúsítottat vádoltak a zsidó férfi meggyilkolásával. Négy zsidó gyanúsítottat tartóztattak le az arab férfi halála miatt, de aztán vádemelés nélkül szabadon engedték őket. Mind a négyen azzal érveltek, hogy önvédelemből cselekedtek.

„Nincs igazság” – mondta a 62 éves Hassuna, aki elmesélte, hogy épp gyászolta a fiát, amikor meghallotta, hogy a munkatársa, a zsidó Yigal meghalt.

„Yigal a barátom volt” – mondta Hassuna az AFP -nek. Elmesélte, hogy meglátogatta Yigal gyászoló családját, és azt mondta nekik: „a te fájdalmad az én fájdalmam”.

A két gyászoló férfi ezután is kapcsolatban maradt egymással. Mindkét férfi azt mondja, hogy szeretteik szívesen költöztek a vegyes lakosságú Lodba, ahol a lakók mintegy harmada izraeli arab állampolgár, írja a Times of Israel.

Malek Hassuna (balra) és Effi Yehoshua elvesztett rokonaik képét tartját a telefonjukon

Éveken át zsidók és arabok békésen éltek Lodban, bár az arab lakosok panaszkodtak a lakások és a földek egyenlőtlen elosztására. A nyugalom megtört májusban, amikor az arab és zsidó vandálok példátlan erőszakos cselekedetei miatt zsinagógák gyulladtak meg, muszlim sírkövek törtek össze, és az autók égtek a város útjai mentén.

„Lodban sosem volt ilyesmi az elmúlt 70 év alatt” – mondta Yehoshua.

A Yigal halálával vádolt arabok bírósági tárgyalásán Effi Yehoshua mindig jelen van.

“Hiszek a jogrendszerben, hiszek a biztonsági erőkben, és abban, hogy letartóztatják ezeket az embereket, és azt kapják, amit megérdemelnek” – mondta.

Mussa lövöldözésének ügyében a rendőrség négy zsidó gyanúsítottat hallgatott ki, de később szabadon engedte őket.

„Izraelben teljesen normális, hogy egy arabot hidegvérrel megölnek” – állítja Hassuna.

Az izraeli rendőrség közölte az AFP -vel, hogy 154 embert tartóztattak le, köztük 120 arabot, akik a májusi Lodban történt „rendbontásokhoz” kapcsolódnak. A rendőrség szerint a rendőrök minden erőszak és gyilkosság esetét kivizsgálja.

Jafar Farah, egy palesztin jogvédő csoport igazgatója azonban azt mondta az AFP -nek, hogy „másképp folyik a bűnüldözés, amikor az arab állampolgárokról van szó”.

Farah szervezete szerint a rendőrség május óta több mint 2300 arab és 180 zsidó állampolgárt tartóztatott le. Az Igazságügyi Minisztérium nem erősítette meg a letartóztatási adatokat, de közölte, hogy 515 vádiratot bocsátott ki különböző bűncselekmények miatt, ennek a zsidó vádlottak körülbelül 13%-át tették ki.

A letartóztatottak között volt júniusban Mussa testvére, Ayoub (29), aki továbbra is börtönben marad az apja szerint hamis vádak alapján.

Júliusban Hassuna beszélt a Knesszetben, és igazságért könyörgött Mussa számára. A Lodban történtekért a polgármestert, Yair Revivót okolta, aki felszólította a zsidó izraelieket, hogy fegyverekkel érkezzenek.

Hazafelé tartva Hassunát felhívta Revivó, és azzal fenyegetőzött, hogy bepereli őt és tönkreteszi.

Effi Yehoshua elmondta, hogy hat napot töltött Yigal ágyánál a kórházban. Családja Yigal szerveit másoknak adományozta; tőlük kapott egy kelet-jeruzsálemi palesztin nő vesét.

Azóta Yehoshua visszatért irodai munkájához, egy kereskedelmi tévécsatorna dokumentumfilmet készít a testvéréről.

Malek Hassuna elmondta, hogy Mussa gyermekeit neveli hat másikkal együtt, akiknek az apja börtönben van. Traktoros munkája nem fedezi költségeit.

– Senki sem segít nekem – mondta. „62 éves vagyok, szívbetegségem, cukorbetegségem, magas vérnyomásom van. Félek, hogy összeomlok, és a családomnak problémái lesznek. ”

A válság közepette Hassuna azt mondta, vigaszt talált új barátjában.

„Amikor meglátom Effit, eszembe jut Yigal, és biztonságban érzem magam. A szívem megnyugszik – mondta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp