Nagyon nehéz nem zsidóként tartósan Izraelben élni

Járt a Sorbonne-ra, végül Tel-Avivban kötött ki, ahol megtanult festeni és beilleszkedett a helyi művész szcénába. Pakosz Anna festő mégis hazajött Magyarországra, mert nem egyszerű az élet Izraelben nem zsidóként.

Pakosz Anna plakátszerű, letisztult festményein nőket látunk kényelmes, otthonos, olykor meg inkább vicces és groteszk helyezetekben. Nemcsak ők tűnnek légiesen szabadnak a képeken, de a látványuk a nézőt is felszabadítja, írja a hvg.hu a festőnőről készült portréban.

A festő – akinek első önálló tárlata az előző hétvégén nyílt meg a Balaton-felvidéken – csupán egy éve él Magyarországon, addig Izraelben tanult és alkotott.

Pakosz Anna

Hosszú és kanyargós utat járt be, először Párizsba ment a Sorbonne-ra közgazdaságtant tanulni, egy év után azonban hazaköltözött, és a Corvinuson fejezte be tanulmányait. Marketingesként dolgozva beutazta fél Európát, majd Tel-Avivba költözött, ahol elmondása szerint a kultúra pedig egyfajta melegséget áraszt magából.

Itt tanult meg festeni, és dolgozott gyakornokként egy kurátor mellett, megismerkedett a helyi művészeti szcéna képviselőivel, és csatlakozott egy mozgásszínházi egyesülethez.

Négy év után azonban visszaköltözött Magyarországra, mert nagyon nehéz volt Izraelben tartósan kint maradnia úgy, hogy nem volt zsidó.

„Munkavízumot lehetetlen szerezni, tehát vagy párkapcsolatban kell lenned, vagy egy felsőoktatái intézményben kell tanulnod, vagy be kell térned zsidónak ahhoz, hogy életvitelszerűen hosszú időn át kint maradhass.”

A teljes cikk itt olvasható

Jólesik ennyi felszabadult nőt látni

A Sorbonne közgazdaságtudományi tanszékét hagyta ott azért, hogy felfedezze magában a szunnyadó művészt. Sok-sok kitérő után Tel Avivban lelt rá a saját útjára, itt is tanult meg festeni. Miután tavaly hazaköltözött, az első önálló kiállítását egy meditációs központban tartotta meg a Balaton-felvidéken. Képein meztelen és táncoló nők a főszereplők.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp