Egyre több olyan zsidó van, aki egyáltalán nem kötődik Izraelhez

Egy Rosh Hashanára készült jelentés szerint a zsidóság egyik legfontosabb jelenlegi feladata, hogy erősödjön a kapcsolat a diaszpóra és Izrael között.

A zsidó néppolitikai intézet múlt heti jelentése szerint Izrael és a zsidó diaszpóra közötti kapcsolatok javítása az egyik legfontosabb feladata a zsidóságnak.

A JPPI évente közzétesz egy értékelést Rosh Hashanah körül a zsidó emberekről, hangsúlyt fektetve számos más témára, mint például a geopolitika, erőforrások, közösség, identitás és demográfia.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy nőtt a “nem vallásos zsidók” száma, akik csekély mértékben vagy egyáltalán nem kötődnek Izraelhez. Ennek oka lehet a politikai polarizáció és a társadalmi feszültségek, nem beszélve arról, hogy számos amerikai zsidónak is rendkívül kritikus nézetei vannak a zsidó állammal kapcsolatban.

A zsidó vallás gyakorlása még az Egyesült Államokban is alacsony szinten van, és a JPPI kutatói arra figyelmeztetnek, hogy ez fokozhatja a polarizációt és a zsidó közösségek közötti kapcsolatok gyengülését, írja a jpost.com.

A JPPI azt javasolja, hogy a diaszpóra zsidó közösségei sürgősen tegyenek lépéseket ezen tendenciák kezelésére, beleértve az Izrael-párti és a cionista-aktivizmust.

Ezenkívül az intézet kijelentette, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a digitális kapcsolatok kiépítésére, mert ez egyre nagyobb szerepet fog játszani a jövőben a személyes jelenléthez képest. Ez vonatkozik a vallásgyakorlásra is.

“A polarizáció korát éljük, ahol az izraeli és zsidó szolidaritás gyengül” – mondta a JPPI elnöke, Prof. Yedidia Stern. “Az izraeli kormánynak és a társadalomnak azon kell dolgoznia, hogy erősítse a kapcsolatát a diaszpóra-zsidósággal, ahogy ezt az izraeli alaptörvény is megfogalmazza.”

Stern azt is megígérte, hogy a JPPI kezdeményezni fogja Izrael és a zsidó diaszpóra közötti kapcsolatok megerősítését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp