Titokban szerzett Pegasus kémprogramot a német szövetségi rendőrség 

A német szövetségi rendőrség először 2017 -ben kezdett tárgyalásokat az NSO Csoporttal, miután nem sikerült elkészíteni a Pegasus kémprogram saját verzióját.

A német szövetségi bűnügyi rendőrség (BKA) 2019-ben vásárolt izraeli gyártású Pegasus kémprogramokat-erősítette meg kedden a Die Zeit című német lap.

A Pegasus kémprogramokat az izraeli NSO Group kibervállalat állítja elő, és nemrég komoly kritikákat kapott, amikor egy júliusi jelentés azt sugallta, hogy a szoftvert világszerte autoriter kormányok használták.

A jelentés szerint 37 újságíró, kormányzati tisztviselő és emberi jogi aktivista okostelefonjának feltörésére használták a programot szerte a világon.

A jelentésben részletezték azt az információt is, hogy több mint 50 000 telefonszámot szereztek be a kémprogram-gyártó ügyfelei.

Ezután nem sokkal nyilvánosságra hozták azokat, akiket a kémprogrammal megfigyelhettek, a listán mások mellett Emmanual Macron francia elnök is szerepelt.

Az NSO tagadta, hogy bármi köze lenne a listához – jelentette a Haaretz, de Pegasus szoftvert találtak több potenciális célpont telefonján.

Ezenkívül az Amnesty International beperelte az NSO-t, és a Tel -Avivi Kerületi Bíróságon kérvényezte exportengedélyének visszavonását még 2019-ben, de nem járt sikerrel, miután több mint 20 védelmi minisztériumi tisztviselő tanúskodott arról, hogy a Pegasus mennyire fontos a nemzetbiztonság szempontjából.

A legnagyobb titokban vették meg a németek

A szoftver már jóval a jelentés megjelenése előtt vitákat váltott ki, mert valós időben kémkedhet az Apple és az Android okostelefonjain, beszélgetéseket rögzíthet, adatokat gyűjthet megkerülve az üzenetküldő alkalmazások titkosítását anélkül, hogy a felhasználó tudomást szerezne erről.

A szoftvert a hírek szerint a német szövetségi kormány a “legnagyobb titokban” vásárolta meg, a Bundestag Belügyi Bizottságát pedig “zárt ajtók mögött” tájékoztatták a vásárlásról – írta a Die Zeit.

Az újságnak is nyilatkozó német források szerint a vitatott izraeli szoftver megvásárlásáról akkor született döntés, amikor a német szövetségi bűnügyi rendőrség (BKA) még 2017-ben sem tudta elkészíteni a szoftver saját verzióját, írja a jpost.com.

Még ugyanebben az évben tettek látogatást az NSO Csoport képviselői a németországi Wiesbaden -i rendőrségen, hogy bemutassák a szoftvert.

A vásárlás nézeteltéréseket okozott a német belügyminisztérium és a szövetségi bűnügyi rendőrség között, mivel a szoftver használata egyesek szerint ellenkezik a német joggal, amely csak kivételes körülmények között teszi lehetővé a telefonok lehallgatását.

Ennek a kiküszöbölése érdekében egyes funkciókat állítólag blokkoltak, bár nem világos, hogy milyen mértékben korlátozták a kémprogram képességeit.

A Süddeutsche Zeitung német lap megerősítette, hogy Martina Link, a BKA alelnöke annak idején jelentette a szoftvervásárlást a törvényhozóknak, amelyet 2021 márciusa óta a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel kapcsolatos különleges ügyekben használják.

Angela Merkel német kancellár a potenciális NSO-célpontok listájának kiszivárogtatása után kijelentette, hogy lépéseket kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy a kémprogramok ne kerüljenek rossz kezekbe, és hogy csak a bíróságok által jóváhagyott esetekben használhassák őket az egyes országok.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp