Új zsinagóga nyílt az Újlipótvárosban – Képgaléria

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

“Budapest zsidóságának szívében vagyunk”, mondta a megnyitón Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Először 2016-ban jelent meg hír arról, hogy zsingagóga nyílhat az Újpesti rakpart elején lévő komplexumban, az épületben lévő imahely átadására végül idén szeptember 5-én, közvetlenül a zsidó újév, azaz Ros Hasaná előtt egy nappal került sor az EMIH zsinagógák hete rendezvénysorozat keretében.

A hivatalos ünnepség kezdetét Smuel Raskin, a Keren Or rabbijának sófár-fújása jelezte, majd az épület bejáratának ajtajára Nógrádi Bálint segítségével Róth György rakta fel a mezuzét. Róth György az EMIH egyik legnagyobb amerikai támogatója, rengeteg magánadományt juttatott a szervezetnek az elmúlt években, írja a neokohn.hu.

Az avatáson számos gyerekprogram közül lehetett választani, és a felszólalók közül sokan hangsúlyozták, hogy szeretnének minél több fiatalt és  kisgyerekest bevonni a zsinagógai életbe.

Az eseményen jelen volt többek között Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Baruch Oberlander rabbi, Szalai Károly, a TEV vezetője, Fónagy János államtitkár, Tóth József 13. kerületi polgármester és a Zsilip rabbija, Smuel Glitzenstein.

Köves Slomó elmondta, az az álma, hogy 10 év múlva ne legyen egy zsidó sem Magyarországon, aki nem éli meg büszkén a zsidóságát.

 

 

Glitzenstein Sámuel: Tisztában kell lennünk azzal, mit jelent zsidónak lenni – Kibic Magazin

Izraelből költözött Magyarországra, hogy az itteni zsidó közösséget építse az EMIH rabbijaként. Glitzenstein Sámuel az Újlipótvárosba tervezett Zsilip központ leendő rabbija, aki minden alkalmat megragad, hogy kapcsolatba lépjen a helyi liberális zsidókkal. Szerinte az első találkozás nehéz, de ha az emberek látják rajta, hogy nem akar rájuk erőltetni semmit, akkor gyorsan megnyílnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp