Új zsinagóga nyílt az Újlipótvárosban – Képgaléria

“Budapest zsidóságának szívében vagyunk”, mondta a megnyitón Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Először 2016-ban jelent meg hír arról, hogy zsingagóga nyílhat az Újpesti rakpart elején lévő komplexumban, az épületben lévő imahely átadására végül idén szeptember 5-én, közvetlenül a zsidó újév, azaz Ros Hasaná előtt egy nappal került sor az EMIH zsinagógák hete rendezvénysorozat keretében.

A hivatalos ünnepség kezdetét Smuel Raskin, a Keren Or rabbijának sófár-fújása jelezte, majd az épület bejáratának ajtajára Nógrádi Bálint segítségével Róth György rakta fel a mezuzét. Róth György az EMIH egyik legnagyobb amerikai támogatója, rengeteg magánadományt juttatott a szervezetnek az elmúlt években, írja a neokohn.hu.

Az avatáson számos gyerekprogram közül lehetett választani, és a felszólalók közül sokan hangsúlyozták, hogy szeretnének minél több fiatalt és  kisgyerekest bevonni a zsinagógai életbe.

Az eseményen jelen volt többek között Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Baruch Oberlander rabbi, Szalai Károly, a TEV vezetője, Fónagy János államtitkár, Tóth József 13. kerületi polgármester és a Zsilip rabbija, Smuel Glitzenstein.

Köves Slomó elmondta, az az álma, hogy 10 év múlva ne legyen egy zsidó sem Magyarországon, aki nem éli meg büszkén a zsidóságát.

 

 

Glitzenstein Sámuel: Tisztában kell lennünk azzal, mit jelent zsidónak lenni – Kibic Magazin

Izraelből költözött Magyarországra, hogy az itteni zsidó közösséget építse az EMIH rabbijaként. Glitzenstein Sámuel az Újlipótvárosba tervezett Zsilip központ leendő rabbija, aki minden alkalmat megragad, hogy kapcsolatba lépjen a helyi liberális zsidókkal. Szerinte az első találkozás nehéz, de ha az emberek látják rajta, hogy nem akar rájuk erőltetni semmit, akkor gyorsan megnyílnak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp