Zsidó-keresztény párbeszéd koncert a Dohány utcai zsinagógában

Először jártak a Katolikus Egyház magas rangú képviselői a Dohányban.

Egyedülálló hangversenyt rendeztek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) részeként szeptember 4-én, szombaton késő este Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. A Párbeszéd című koncerten zsoltárok hangoztak el zsidó és katolikus egyházzenei feldolgozásokban.

A koncert elején Frölich Róbert országos főrabbi hangsúlyozta, történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, hiszen a Katolikus Egyház ilyen magas rangú képviselői még nem jártak a Dohány utcai zsinagógában.

„Ez a rendezvény alkalmas arra, hogy megmutassuk: zsidók és keresztények a történelmi villongások ellenére együtt tudnak imádkozni, hisz összeköt bennünket a Szentírás, valamennyiünk hitének közös alapja.” – tette hozzá Frölich Róbert főrabbi.

Frölich Róbert és Heisler András

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek elmondta, amikor a zsoltárok felcsendülnek, átérezzük, hogy közös a kincsünk, közös gyökerekből táplálkozunk. Adja a Mindenható, hogy ez ma is éltető erőforrás legyen számunkra!”

A koncerten jelen még Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Michael L. Fitzgerald brit, Baltazar Enrique Porras Cardozo venezuelai, Gérald Lacroix québeci, John Onaiyekan nigériai bíboros, Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke, továbbá Varga László kaposvári- és Marton Zsolt váci megyéspüspök, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK Titkársága vezetője, és Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Együtt ünnepelt Fröhlich Róbert országos főrabbi, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke, és Müller Cecília országos tisztifőorvos.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp