540 embert mentettek ki a magyar katonák Afganisztánból – Képgaléria

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Éjjel-nappal zajlott a mentés hét napot át, elsődlegesen a magyar állampolgárok, másodsorban afganisztániak biztonságát kellett szavatolni.

A Magyar Honvédség augusztus 17-én kapta a feladatot, 18-ára készen állt a mentési kontingens. A mentési akcióban fel kellett állítani a mentőcsapatot, illetve ki kellett képezni az érintett személyeket, a feladat végrehajtására Airbus 319-es gépeket vettek igénybe.

Üzbegisztánt jelölték ki mentési országnak, ide hozták az afganisztániakat. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: a éjjel-nappal zajlott a mentés, elsődlegesen a magyar állampolgárok, másodsorban afganisztániak biztonságát kellett szavatolni.

A magyar katonák 540 főt hoztak ki Afganisztánból, amerikaiakat, magyarokat, osztrákokat, afgánokat. Minden magyart sikerült hazahozni, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársait is.

Az elért afgánokat – 57 családot, 180 gyermeket – sikerült Magyarországra utaztatni. Hét nap alatt 14-szer tették meg a repülők az utat Afganisztán és Üzbegisztán között. Üzbegisztánból a Wizz Air és az üzbég légitársaság hozta hazánkba az érintetteket.

A fotókat az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Facebook oldala tette közzé.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp