540 embert mentettek ki a magyar katonák Afganisztánból – Képgaléria

Éjjel-nappal zajlott a mentés hét napot át, elsődlegesen a magyar állampolgárok, másodsorban afganisztániak biztonságát kellett szavatolni.

A Magyar Honvédség augusztus 17-én kapta a feladatot, 18-ára készen állt a mentési kontingens. A mentési akcióban fel kellett állítani a mentőcsapatot, illetve ki kellett képezni az érintett személyeket, a feladat végrehajtására Airbus 319-es gépeket vettek igénybe.

Üzbegisztánt jelölték ki mentési országnak, ide hozták az afganisztániakat. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: a éjjel-nappal zajlott a mentés, elsődlegesen a magyar állampolgárok, másodsorban afganisztániak biztonságát kellett szavatolni.

A magyar katonák 540 főt hoztak ki Afganisztánból, amerikaiakat, magyarokat, osztrákokat, afgánokat. Minden magyart sikerült hazahozni, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársait is.

Az elért afgánokat – 57 családot, 180 gyermeket – sikerült Magyarországra utaztatni. Hét nap alatt 14-szer tették meg a repülők az utat Afganisztán és Üzbegisztán között. Üzbegisztánból a Wizz Air és az üzbég légitársaság hozta hazánkba az érintetteket.

A fotókat az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Facebook oldala tette közzé.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp