Megállítható lenne az öregedés?

Egy izraeli tudóscsoport megállapította, hogy az idős emberek miért érzékenyebbek a COVID-19-re, és azt állítják, visszafordítható a szervezet immunrendszerének öregedési folyamata.

A Technion-Israel Technológiai Intézet tudósai szerint megtalálták a módját, hogyan lehet a szervezet immunrendszerét megfiatalítani.

Doron Melamed professzor és Reem Dowery doktorandusz azt kutatta, miért érzékenyebbek az idősebbek a COVID-19-re, és miért kevésbé hatékonyak a vakcinák az esetükben.

A titok a B-sejtekkel kezdődik, más néven B-limfocitákkal. Ezek azok a sejtek, amelyek antitesteket termelnek a szervezetbe jutó kórokozók ellen.

„Fiatal korunkban fiatal sejtjeink vannak, és a fiatal sejtek nagyon sokféleképpen képesek felismerni a szervezetbe került kórokozókat” – mondta Melamed a The Jerusalem Post-nak.

Doron Melamed professzor (jobbra) és Reem Dowery

A B-sejtek nem élnek sokáig, de folyamatosan újratermeli őket a csontvelő. A régiek azonban nem pusztulnak el, hanem „Memória” B -sejtekké alakulnak át, így ha a szervezet egy korábbi kórokozónak van kitéve, az egyén nem lesz beteg. A memóriasejtek hosszúéletűek, és minél idősebb egy ember, annál több memóriasejt van a szervezetében, és egyre kevesebb hely maradt az új B-sejtek számára.

Mi történik, ha megjelenik egy új kórokozó, például a koronavírus? Nincsenek fiatal B -sejtek, amelyek felismernék.

Ez az egyik oka annak, hogy az idős emberek hajlamosabbak a súlyos COVID-19-re és sok más betegségre.

Ezt a jelenséget már korábban is ismerték az orvosok, most viszont kitaláltak egy mechanizmust a rendszer felülírására.

“A régi B-sejtek, azaz a memóriasejtek specifikus hormonális jeleket adnak le, amelyek gátolják a csontvelőt az új B -sejtek termelésében” – mondta Melamed. „Ez egy hatalmas felfedezés. Olyan ez, mintha tűt találnánk a szénakazalban.”

Ez azt is jelenti, hogy a tudósok idővel feltalálhatnak olyan gyógyszereket vagy kezeléseket, amelyek gátolják ezt a jelátvitelt, és a csontvelőt új B -sejtek előállítására késztethetik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp