„Két nappal szeptember 11-e után úgy döntöttem, újjáépítem a World Trade Centert”

Larry Silverstein amerikai üzletember 7 héttel a 2001-es terrortámadások előtt vásárolta meg az ikertornyokat. Csodával határos módon élte túl a katasztrófát, amely idén 20 éve történt.

A szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulója előtt Larry Silverstein amerikai üzletember elmesélte egy izraeli televíziós hálózatnak, hogyan vásárolta meg az ikertornyokat New Yorkban mindössze hét héttel azok lejövetele előtt, hogyan élte túl ő maga a „csodát”. és hogyan jelentette be a World Trade Center újjáépítési szándékát mindössze két nappal később.

A 90 éves Silverstein egy kedden sugárzott interjúban elmondta, hogy 2001 júliusában döntött úgy, hogy megvásárolja a World Trade Center épületét Alsó-Manhattanben. 3,2 milliárd dollárt fizetett a megszerzéséért.

Larry Silverstein

Az épületek mindössze hét héttel később omlottak össze, amikor az iszlám terroristák repülőgépekkel ütköztek az ikertornyokba. A katasztrófában 2606 ember vesztette életét.

„Ez a nap szörnyű nap volt a világ számára” – mondta Silverstein. „Az, hogy én élek, maga a csoda.”

Ugyanis a vásárlást követő hetekben Silverstein rendszeresen találkozott a World Trade Center bérlőivel néhány étteremben a toronyház egyik felső emeletén. Azon a bizonyos napon is épp egy ilyen találkozóra készült, ám a felesége azzal állította meg, hogy megbeszélt a számára egy időpontot a bőrgyógyásszal, amit nem lehetett lemondani, mivel az előtte lévő hónapokban ezt már többször megtették. Silverstein végül nem mert ellentmondani a feleségének, és végül ez mentette meg az életét.

Silverstein elmondta, hogy a támadás után szinte azonnal elhatározta, hogy újjáépíti az épületet, írja a The Times of Israel.

“Azt hiszem, szeptember 11-e után két héttel tartottuk az első tervezői értekezletünket” – meséli.

A Hét Világkereskedelmi Központ nevű torony omlott össze utoljára szeptember 11-én, ezért úgy döntöttek, ez lesz az első épület, amely újjáépül szeptember 11 után. Ez egy kisebb épület volt, amely a két nagy torony összeomlása okozta károk miatt dőlt össze.

Silverstein nagyon fontosnak tartja, hogy újjáépült a Világkereskedelmi Központ, mivel ez nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a környék ismét nyüzsgő üzleti központtá vált.

„Nagyon sok család él itt most. Új lakóházak épültek a környéken, és az itt élők 28 százaléka dolgozik a Kereskedelmi Központban vagy a belvárosban. Az USA-ban itt a legmagasabb azoknak az aránya, akik ugyanazon a helyen élnek és dolgoznak.”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp