Különdíjban részesült a zsidó temetőket kutató Ábrahám Veráról szóló kisfilm

A Borbás Edina és Németh László által készített rövidfilm a 7. Kulturális Filmek Fesztiválján kapott elismerést.

Kovács Géza és Vass Tamás kárpátaljai alkotók A reménytelenségből érkeztek című filmje nyerte a 7. Kulturális Filmek Fesztiválja egymillió forintos fődíját, adta hírül az MTI. A fesztiválon többekkel együtt különdíjban részesült a Zsidó ősök nyomában Ábrahám Vera című alkotás, amely címszereplője már több évtizede kutatja és rögzíti az utókor számára az enyészetnek indult zsidó sírkerteket.

Ha eltűnik a temető, őseink emléke is odalesz – Kibic Magazin

Ábrahám Vera több évtizede kutatja és rögzíti az utókor számára az enyészetnek indult zsidó sírkerteket. A róla szóló kisfilm a 7. Kultfilm Fesztiválra készült. Ábrahám Vera életcélja megőrizni és kutathatóvá tenni a múltat. Elhivatottan munkálkodik az értékek megőrzésén, amely során Szegeden zsidó könyvtárat alapított, a szegedi zsidó archívum vezetését koordinálja, és megannyi temetőt felkutatott, rögzített, és könyvben publikált.

A filmhez mellékelt leírás szerint Ábrahám Vera életcélja megőrizni és kutathatóvá tenni a múltat. Elhivatottan munkálkodik az értékek megőrzésén, amely során Szegeden zsidó könyvtárat alapított, a szegedi zsidó archívum vezetését koordinálja, és megannyi temetőt felkutatott, rögzített, és könyvben publikált.

Mivel a fesztiválra csak meghatározott hosszúságú videókkal lehetett nevezni, ezért sok minden kimaradt a filmből, de várhatóan egy hosszabb verzió is készülni fog belőle.

Az augusztus 26. és 29. között rendezett 7. Kulturális Filmek Fesztiválján olyan portréfilmek szálltak versenybe, amelyek a magyar kultúra értékeit a Kárpát-medence és a diaszpóra helyi magyar közösségeiben tovább éltető embereket mutatnak be.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp