A rabbi, aki kimenekítette Afganisztánból a női focicsapatot

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Afganisztán utolsó zsidója visszautasította a segítségét, helyette több tucat afgán nőt mentett ki az országból.

Számos zsidó ember és szervezet próbált segíteni Zebulon Simantovnak, az utolsó afgán zsidónak, hogy elhagyhassa Afganisztánt, a férfi mégis ott maradt az országban, ahol nemrég a tálibok vették át a hatalmat.

Az egyik segítő egy Moshe Margaretten nevű haredi rabbi volt, aki a világ minden táján igyekszik kimenteni a bajba került zsidókat.

Moshe Margaretten

Az utolsó afgán zsidó felhívta Margaretten figyelmét azokra az afgán nőkre, többek között az ország női focicsapatára, akiket különösen nagy veszély fenyeget a tálib rezsim hatalomra jutása.

Margaretten ezután akcióba lépett. Egy nap alatt 80.000 dollár adományt gyűjtött össze a brooklyni Williamsburg-ben lévő haredi közösségtől. És hamarosan 23 embert mentettek ki – köztük 4 focijátékost, egy bírót, egy ügyészt és a családjukat. Az adományból segítik őket a megérkezésük után is. Néhány nappal másik 23 fő is kijutott velük Afganisztánból.

Khalida Popal, a női focicsapat kapitánya Dániába került, és megköszönte a rabbinak a támogatást, írja az israelnationalnews.com.

Margaretten azonban nem áll meg itt, tovább folytatja a mentést a jövőben is. Reményei szerint akár 2 millió dollárt is össze tud majd gyűjteni ahhoz, hogy mindezt megvalósítsa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp