A rabbi, aki kimenekítette Afganisztánból a női focicsapatot

Afganisztán utolsó zsidója visszautasította a segítségét, helyette több tucat afgán nőt mentett ki az országból.

Számos zsidó ember és szervezet próbált segíteni Zebulon Simantovnak, az utolsó afgán zsidónak, hogy elhagyhassa Afganisztánt, a férfi mégis ott maradt az országban, ahol nemrég a tálibok vették át a hatalmat.

Az egyik segítő egy Moshe Margaretten nevű haredi rabbi volt, aki a világ minden táján igyekszik kimenteni a bajba került zsidókat.

Moshe Margaretten

Az utolsó afgán zsidó felhívta Margaretten figyelmét azokra az afgán nőkre, többek között az ország női focicsapatára, akiket különösen nagy veszély fenyeget a tálib rezsim hatalomra jutása.

Margaretten ezután akcióba lépett. Egy nap alatt 80.000 dollár adományt gyűjtött össze a brooklyni Williamsburg-ben lévő haredi közösségtől. És hamarosan 23 embert mentettek ki – köztük 4 focijátékost, egy bírót, egy ügyészt és a családjukat. Az adományból segítik őket a megérkezésük után is. Néhány nappal másik 23 fő is kijutott velük Afganisztánból.

Khalida Popal, a női focicsapat kapitánya Dániába került, és megköszönte a rabbinak a támogatást, írja az israelnationalnews.com.

Margaretten azonban nem áll meg itt, tovább folytatja a mentést a jövőben is. Reményei szerint akár 2 millió dollárt is össze tud majd gyűjteni ahhoz, hogy mindezt megvalósítsa.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp