Villányi András fotóművész kapja idén a Scheiber Sándor-díjat

Villányi András már fél évszázada fényképezi a magyar zsidó közösség életét és mindennapjait.

Szécsi Józsefnek, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkárának, egyben a Scheiber Sándor-díj kuratóriumi elnökének felterjesztésére, és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes döntése szerint a rangos állami elismerés idei díjazottja Villányi András fotóművész lesz, közölte a mazsihisz.hu.

Villányi András (Fotó: Heti TV)

Az indoklás szerint Villányi András azzal érdemelte ki az elismerést, hogy mintegy ötven éve fotózza a zsidó világot a neológiától az ortodoxiáig, a születéstől a halálig, és alkotásai nem csak kiállításokon láthatók, de megjelennek könyvekben, fotóalbumokban és a zsidóságról szóló filmekben is.

A díjat Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepélyes keretek között adja át Villányi Andrásnak a budapesti Ybl-villában e héten pénteken.

A Scheiber Sándor-díj azoknak a magyar állampolgároknak, valamint a határon túl élő magyaroknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó oktatás, vallás- és művelődéstörténet, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp