Magyar fiatalok viszik tovább Raoul Wallenberg örökségét

A több ezer zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta azt a Ungt Kurage (Fiatal Kurázsi) elnevezésű svéd díjat, amelyet most először magyar fiatalok is megkaptak.

A svéd Raoul Wallenberg Akadémia 2015-ben hozta létre az Ungt Kurage-díjat olyan fiatalok számára, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot. A díjra ettől az évtől 13 és 20 év közötti magyar fiatalokat is lehetett jelölni, Magyarországon a budapesti svéd nagykövetség, illetve a nemrég megalakult Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület (nem összekeverendő a Raoul Wallenberg Egyesülettel) volt felelős a pályázat kiírásáért, illetve a beérkezett nevezések elbírálásáért.

Bozsó Borbála és Kocsis Boglárka az Ungt Kurage-díj magyar nyertesei (Fotó: Kibic)

Az Ungt Kurage-díjra közel 30 nevezés érkezett Magyarországról, amiből ötöt választott ki a hazai zsűri, és küldte tovább a Raoul Wallenberg Akadémiának további elbírálásra. Végül két magyar fiatal, Bozsó Borbála és Kocsis Boglárka vehette át az elismerést augusztus 27-én, az Európai Ifjúsági Központban megtartott díjkiosztó ünnepségen. Ezen a napon van Svédországban Raoul Wallenberg, a civil kurázsi, az együttérzés és az emberség napja, így Stockholmban a magyarral egy időben rendezték meg az ottani díjátadót, és egyenes adásban kapcsolták össze a két eseményt.

A magyarországi díjátadón Katarina Szécsi Åsbrink nagykövet-helyettes, a Ungt Kurage-díj koordinátora Raoul Wallenberg kapcsán a civil kurázsiról beszélt. Megemlékezett arról, hogy a svéd diplomata több ezer zsidót mentett meg Budapesten a holokauszt idején. A svéd nagykövetség rendszeresen megemlékezik erről, de úgy érezték az is fontos, hogy továbbadják Wallenberg örökségét és szellemiség. Bár a többség nem fogja megmenteni több ezer ember életét, és nem fog példaképpé válni, de a tettével felhívhatja a figyelmet arra, hogy ne csak az emberek ne csak a szemlélői legyenek az eseményeknek.

Az újonnan létrejött Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület részéről Sipos András elmondta, a szervezet akkor alakult, amikor a díjra való felhívást közzétették. Kiemelte a Svédországban élő Horváth-Lindberg Judit fontos szerepét az egyesület megalapításában, illetve a díjazottak kiválasztásában. (Korábbi interjúnk Horváth-Lindberg Judittal itt olvasható.) A szervezet olyan értékek mentén kíván működni, mint a tolerancia, a civil kurázsi, a demokrácia és mások elfogadása. Tevékenységükkel az együttéléshez elengedhetetlen párbeszédet szeretnék megteremteni.

Sipos András (Fotó: Kibic)

Idén az Ungt Kurage-díjat a két magyar díjazotton kívül két francia, két szerb és egy spanyol fiatal kapta meg. A zsűri indoklása szerint Kocsis Boglárka azzal nyerte el a díjat, hogy a gyűlöletbeszéd veszélyeire hívta fel osztálytársai figyelmét. Bozsó Borbála pedig gyakran kiáll az emberi jogok mellett és felszólal a társadalmi igazságtalanságok ellen, támogatja a fiatalok szexuális zaklatása elleni küzdelmet, valamint az LMBTQ-jogok és a nemek közötti egyenlőség kérdését. A párhuzamosan zajló stockholmi eseményen élőben követhették, hogy a két magyar fiatal átveszi a díjat. (A két magyar díjazottakról hamarosan külön portrékat fogunk közölni.)

A budapesti díjátadón több magyar pályázó is elismerő oklevelet vehetett át. Az eseményen a saját költeményét felolvasó Horváth Noémi Rebeka Picur Panna nagy kalandja című meséje az utóbbi időben az LMBTQ-ellenesek céltáblájává váló Meseország mindenkié című kötetben jelent meg. A mese tanulsága, hogy a kis emberek is képesek nagy dolgokat véghez vinni.

Horváth Noémi Rebeka (Fotó: Svédország Budapesti Nagykövetsége/Facebook)

Simon Szonja, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete pedig több ezer könyvet segített eljuttatni gyerekotthonok számára, hogy az ott élők minél többet tudjanak olvasni. Hóka Júlia a szivárványcsaládok diszkriminációja ellen indított petíciót, míg egy másik fiatal jelölt cigány szegregátumokban élő gyerekek táboroztatásában vett részt önkéntesként. Oklevelet kaptak még a fiataloknak szóló portál, a kidsnews.hu szerkesztői, Ilyés Csenge és Kovács Barna.

Az Ungt Kurage-díjra jövőre is lehet majd nevezni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp