Kormánytagok lettek Iránban a Buenos Aires-i zsidó központ elleni merénylet feltételezett elkövetői

Irán új kormányában két olyan személy is helyet kapott, akiket a Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletben való részvétellel vádolnak.

Szerdán az iráni parlament jóváhagyta Ahmad Vahidi belügyminiszteri és Mohszen Rezai gazdasági miniszterhelyettesi posztját, amely feladatra Ebrahim Raisi elnök jelölte őket. Mindezt annak ellenére, hogy az Argentínában lefojtatott vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy Vahidi és Rezai kulcsszerepet játszottak a 85 halálos áldozatot és 300 sebesültet követelő merényletben, az Interpol pedig nemzetközi körözést adott ki ellenük.

Terrorszervezetnek nyilvánította Argentína a Hezbollahot a zsidó központ elleni merénylet 25. évfordulóján – Kibic Magazin

25 évvel ezelőtt robbantatták fel a Buenos Aires-i zsidó közösségi házat, a merényletben 85 ember vesztette életét. Az argentin kormány a Hezbollahot és Iránt vádolja, de eddig még senkit sem vontak felelősségre a támadás miatt. Első latin-amerikai országként Argentína nyilvánította terrorszervezetté a libanoni síita Hezbollahot, a feltehetően a szervezet által elkövetett merénylet 25.

Vahidi az 1994-es támadás idején az iráni Iszlám Forradalmi Gárda félkatonai szervezetének a vezetője volt, 2009 és 2013 között pedig Irán védelmi minisztere. 2010 óta az Egyesült Államok szankciókkal sújtja, amelyek keretében befagyasztották vagyonának az amerikai joghatóság alá tartozó részét.

Argentin zsidó és izraeli intézmények, valamint az argentin kormány is bírálta Vahidi jelölését „Ez a döntés ismét leleplezi az iráni kormány megvetését az argentin igazságszolgáltatás és a terrorizmus áldozatai iránt” – közölte a DAIA nevű argentin zsidó ernyőszervezet, amikor Vahidit két héttel ezelőtt jelölték a kabinetbe.

Az argentin külügyminisztérium szerdai közleményében pedig felszólította Iránt, hogy „teljes mértékben működjön együtt az argentin hatóságokkal, és tegye lehetővé, hogy bíróság elé állítsák azokat az embereket, akiket a zsidó központ elleni támadásban való részvétellel vádolnak”. (JTA)

Iráni bosszú végzett az államügyésszel? – Kibic Magazin

Megvádolta az elnököt, pár nappal később holtan találták otthonában, golyóval a fejében. Alberto Nisman argentin államügyész hétfőn tárta volna a parlament elé az argentin elnököt és a teheráni rezsim több magas rangú politikusát érintő vádakat alátámasztó bizonyítékait, ám erre már nem lehetett módja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp